Ismét jön a hófúvás, ne induljon útnak!

Elvileg tavasz van, a katasztrófavédelem mégis azt kéri, Tolnában és Baranyában a várható havazás, illetve hófúvás miatt – akár 15 centis friss hóra is lehet számítani – hétfőn aki teheti, ne induljon útnak.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, a hajnali órákban pedig a Dél-Alföldön is. Ezzel párhozamosan a szél többfelé megélénkül, az Alföld északi részén olykor meg is erősödik, elérve a 30-50 km/órás sebességet – figyelmeztet közleményében a katasztrófavédelem.

Hétfőn tovább folytatódik a havazás, s bárhol az országban lehet hóra számítani. A délelőtti órákban még csak kis intenzitással, majd a déli óráktól erőteljesebbé válik a havazás. A délkeleti megyékben délután havas eső és eső is várható. A hétfő reggeltől késő estig lehulló friss hó mennyisége egy és 15 centiméter között alakul. A legkevesebb hó a Tiszántúlon és északkeleten lesz, ahol fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, illetve vegyes halmazállapotra vált át a csapadék. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon várható, ahol egész nap fagyni fog, és itt kezdődik el leghamarabb az intenzívebb havazás.

Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, elérheti a 45-60 km/órás sebességet. Emiatt a Duna-Tisza-köze északi részén és a Dél-Dunántúlon hófúvás is lehet.

Az előrejelzések szerint a meteorológiai szolgálat narancs (másodfokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőre Tolna és Baranya megyékre hófúvás, citrom (elsőfokú) figyelmeztetést pedig nyolc megyére (Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok) havazás és hófúvás miatt.

A balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben fokozott figyelemmel tartózkodjanak a szabadban – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit – mindenkitől ezt kéri a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. Javasolják ugyanakkor, hogy Tolna és Baranya megyékben aki tehetik, ne induljon útnak.  Aki mégis autóba ül, járművét a téli időjárási viszonyoknak megfelelően készítse fel, mert ezeken a területeken a lehullott hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani.

A közlemény szerint a katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 fővel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különleges szerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint a jövő hét első felében igazi téli időjárásra kell számítani, többfelé várható havazás, délkeleten eleinte havas eső, eső is lehet. Ezt követően is marad a sok felhő, de már egyre kevesebb helyen fordul elő további csapadék.

Hétfőn és kedden a havazás mellé erős északkeleti szél is társul, az utakon hófúvásokra kell számítani. Szerdán még mindig országszerte várható csapadék, de a légmozgás már mérséklődni fog.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2, +4, csütörtökön 2, 7 fok között valószínű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.