Ismét Havasinét jelöli Sólyom főbírónak

Tavaly decemberben a jelölt nem kapta meg a szükséges szavazatot a parlamenttől. A pártok még mérlegelnek.

Ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László. Az államfő erről levélben tájékoztatta Szili Katalin házelnököt, valamint tájékoztatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesét is - olvasható a  közleményben. (Az OIT elnöke a Legfelsőbb Bíróság elnöke, de mivel a poszt jelenleg betöltetlen, az elnöki teendőket az OIT elnökhelyettese, Fazekas Sándor látja el.)

Sólyom korábban már jelölte főbírónak Havasinét, a jelölt azonban a tavaly decemberi országgyűlési választáson nem kapott többséget, megválasztására 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazattal voksoltak. (A megválasztásához 257 támogató szavazat kellett volna.)

A Fidesz-sajtós rokon volt a gond?

Az államfő a sikertelen titkos szavazás után kemény szavakkal bírálta a döntést és az MSZP elutasító érveit – amelyeket szégyellni valóknak nevezett Sólyom –, valamint bejelentette, ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli. (A jelölttel szemben kormánypárti ellenérvként fogalmazódott meg, hogy unokaöccse a Fidesz egyik sajtósa. Bírálták azért is, mert túl gyorsnak találták reformelképzeléseit, illetve hiányolták megfelelő tudományos hátterét.)

Havasiné Orbán Mária sikertelen megválasztása után egyebek között arról beszélt: bírói tevékenységének soha nem volt és nem is lesz politikai színezete. Sürgette a bíróságok reformját, amelyet szerinte „már tegnapelőtt” meg kellett volna kezdeni. A sikertelen megválasztása miatt nem nevezte magát csalódottnak, és bejelentette: vállalná, ha Sólyom újra jelölné.

Az SZDSZ támogatja

Lendvai Ildikó, az MSZP-frakció vezetője az államfő szavaira akkor úgy reagált: ha Sólyom László újra a parlament elé terjeszti jelöltjét, a szocialista frakció – ahogy decemberben is – felelősen mérlegelni fogja érveit. Fodor Gábor SZDSZ-elnöke azt mondta: nincs okuk, hogy a jelöltet ne támogassák, és szerintük hibázott az MSZP, amikor nem állt ki Havasiné mellett. A Fidesz az államfő döntését nem kommentálta, a jelölt támogatásáról farkcióülésen döntenek majd. A KDNP semmi meglepőt nem talált Sólyom bejelentésében, és reméli, a pártok most bölcsebbek lesznek.

Havasiné az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le hatéves mandátuma.

Ő lenne az első női főbíró

A bíróságok honlapján, a birosag.hu-n olvasható életrajz szerint dr. Havasiné dr. Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976 márciusában fogalmazóként helyezkedett el. 1979 februárjában nevezték ki bírónak. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján, míg a hat évre szóló mandátuma 2002-ben kezdődött. Az OIT 2004. július 1-vel nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének. Ha megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.

Havasiné Orbán Máriát újra jelöli a köztársasági elnök
Havasiné Orbán Máriát újra jelöli a köztársasági elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.