Ismét hanuka-gyertyatartókat rongáltak meg

Megrongálták múlt éjjel a Blaha Lujza téren felállított hanukai mécsestartót. Az elkövetőt a rendőrség elfogta.

A korábbiak után - csütörtökre virradó éjszaka - egy további, a Blaha Lujza téren felállított hanukai mécsestartót rongáltak meg – tudatja közleményében az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A VIII. kerületi rendőrkapitányság a nap folyamán kézre kerítette az elkövetőt.

A hitközség fájdalommal konstatálja a vandál rongálásokat, különös tekintettel arra, hogy a vallási ünnep kegytárgyának, a hanukai mécsestartónak a köztéri felállítása világszerte a vallásszabadság és az egymás felé fordulás és a megbékélés szimbóluma - hangsúlyozzák.

Az elmúlt 15 évben a nyilvános hanukaünnepek – csakúgy mint a világon mindenütt – sok ezer emberrel ismertették meg a zsidó kultúra egy szép és emberközeli szeletét. Ennek üzenete, hogy lehet Magyarországon szorongás nélkül zsidónak lenni, s ezt a hitközség szerint egyetlen pillanatig sem árnyékolhatja be a gyűlölet által motivált primitív vandalizmus.

Az EMIH az elfogott elkövetőkkel szembeni további jogi lépésekkel a Tett és Védelem Alapítványt (TEV) bízta meg; a TEV büntetőeljárás lefolytatását javasolta.

Mély meggyőződésük – írja a hitközség –, hogy a folyamatosan romló közbeszéd és közhangulat miatt is fontos a társadalmi határok kijelölése, az ilyen ügyek pedig nem maradhatnak következmények nélkül. Az alapítvány jogi szakértőinek meggyőződése, hogy a vallási kegytárgyak ellen elkövetett – feltehetőleg – antiszemita indíttatású cselekményeket is súlyos büntetés követi.

Precedensként tekintenek egy korábbi esetre: 2000. november 1-jén a Felvonulási téri Regnum Marianum fogadalmi templom helyén felállított fakeresztet rongálták meg fiatalok, és őket a másodfokon eljáró bíróság 2002. május 19-én jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség köszönetét és elismerését fejezi ki a rendőrségnek a gyors és hathatós intézkedésért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.