Ismét piacon Buda szégyenfoltja

Ismét eladó a betontorzóként elhíresült SZOT-szálló. Most 4,8 milliárdért lehet hozzájutni.  
A SZOT-szálló legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor arról szóltak a hírek, hogy a honi vagyonosok között előkelő helyen álló, logisztikai céget birtokló Wáberer György vásárolná meg. 

Csaknem két éve egyszer már a CIB Bank megpróbálta értékesíteni az egykori SZOT-szállót, ám akkor nem jött össze az üzlet, s most újra eladásra kínálják egy hirdetésben – írja a Hvg.hu. A szálló 1971-ben, a kádári szocializmus szimbolikus épületeként született, de húsz éven át sem üzemelt. Az addig beépíthetetlenként szabadon maradt meredek dombperemre politikai demonstratív céllal építették fel a környezetéből kirívó, hivalkodó méretű szakszervezeti gyógyüdülőt. Néhány építész hiába tiltakozott a városkép védelmében, a párthatározatot végrehajtották. Az eredetileg tervezett 320 ágy helyett végül jóval nagyobb, 500 ágyas szálló épült. 

Az üdülőt a rendszerváltozás után bezárták. Bár az akkor majd egymilliárd forint értékű épület és a hozzá tartozó park elég zsíros falat volt ahhoz, hogy valakik lecsapjanak rá, a szálloda csaknem négy évig mégis üresen állt. Felújítására a Globex Holding és – az Antall-kormány idején az alapítványi üdülőingatlanok kezelésére alapított – Hunguest Nemzeti Üdülési és Vagyonkezelő Rt. vállalkozott.

1997 nyarán Hotel Rózsadomb Rt. néven létrehozták közös cégüket, amelynek többségi tulajdonosa a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb sikkasztási és tőkebefektetési botrányának főszereplője, a Globex lett. A hotelnyitást eredetileg 1998 októberére tervezték, de a Globex-botrány után ez csak álom maradt, mint ahogy annyi más az épület utóbbi másfél évtizedes történetében. Az épülettorzó azóta fenyegetően "ül" a főváros egy legértékesebbnek mondott telkén.  

Most 4,8 milliárdért árulják.

Nem tudni az időzítés okát, de nem kizárt, hogy a nagy csok-őrületet akarja meglovagolni az eladó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.