Iskolai megemlékezésen csaptak volna le Orbánra

További részletek derültek ki a miniszterelnök ellen tervezett támadásról. A Blikk úgy tudja, hogy a kommunizmus áldozatairól tartott megemlékezésen léptek volna akcióba a merénylők. 

Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy a TEK által novemberben elfogott két férfi Orbán Viktor kormányfő meggyilkolására készült. A két férfi, aki azóta is előzetes letartóztatásban van, a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szélsőjobboldali szervezet tagjának mondja magát.

Blikk szerint a budapesti M. Pétert (60) és a gödöllői R. Gyulát (62) a XI. kerületben állították meg a Terrorelhárítás emberei, akik két géppisztolyt, több tucat lőszert és hangtompítót találtak a két férfi kocsijának csomagtartójában. Ezeket a rendőrség jelenlegi feltételezése szerint másnap akarták használni a kommunizmus áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen, ahol Orbán Viktor is beszédet mondott. 

Orbán Viktor a Derkovits iskola udvarán
Orbán Viktor a Derkovits iskola udvarán
Máthé Zoltán / MTI

A hivatalos program a Szent Imre-templomban tartott mise után a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarán folytatódott, majd kegyeleti sétával zárult a Terror Házánál. Ez utóbbin a miniszterelnök már nem vett részt. A Blikknek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint ilyen esetben nem szabad kockáztatni.  

„Az autóban lévő két géppisztoly kis méretű, jól elrejthető, s két idősödő férfi kevésbé feltűnő egy rendezvényen. Ezek a fegyverek komoly veszélyt jelentenek” – mondta Tarjányi Péter, aki emellett kétségét fejezte ki, hogy mennyire voltak komolyak a két férfi szándékai.

„A gyanúsítottak telefonjait lehallgatták, tisztában voltak azzal, hogy korábban miről beszéltek, s hogy autójukba készítették a fegyvereket” – magyarázza Tarjányi. „Még ha idejekorán fel is tartóztatják őket, nem lehetett tudni teljes bizonyossággal, nincs-e több társuk, akik a helyszínen rögtönöznek, s akik ugyancsak felkészültek a támadásra. Egy nyílt utcai program ideális terep egy fegyveresnek, ilyenkor nem mérlegelhet a testőrség.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.