Iskolabezárásokra készül a Fidesz Salgótarjánban

Két iskola tervezett bezárása miatt szerveznek tüntetést Salgótarjánban csütörtökre. A város fideszes polgármestere szerint tudomásul kell venni, hogy nem lehet éveken keresztül a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot működtetni.

A tiltakozók holnap a salgótarjáni városháza elé vonulnak és petíciót akarnak átadni, melyet az Összefogás a Salgótarjáni II. Rákóczi Ferenc Tagiskoláért Civil Mozgalom jegyzi. A városban elterjedt hírek szerint bezárják a baglyasaljai Bóna Kovács Károly Tagiskolát is. A tiltakozók azt kérik a polgármestertől és a képviselőktől, hogy ne hozzanak lehetetlen helyzetbe több száz embert "előkészítetlen, meggondolatlan döntésükkel". Kérik továbbá, hogy az ilyen döntéseket előzze meg széleskörű vita és egyeztetés. 

A civilek azt írták, hogy egyeztetést akarnak, nem pedig "nem volt más lehetőség" és a "költségvetés miatt szükséges" szlogenekkel indokolt kész tényeket. Úgy fogalmaztak: "a választások során nem az iskoláink bezárására adtuk felhatalmazásunkat, hanem egy jelentős gazdasági fellendülést és számos új munkahelyet ígérő programra".

Az iskolabezárásokról Salgótarján közgyűlése még nem hozott döntést. A testület február 17-én ülésezik legközelebb, akkor fogadják el a város idei költségvetését.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere elmondta: olyan tervet tesznek a közgyűlés elé, amely a Rákóczi és a Bóna tagiskolák épületének a rendszerből való kivonásáról szól. Eddig is volt integráció az alapképzésben, de az épületek megmaradtak, így egy-egy tagiskola 50-60 százalékos kihasználtsággal működik. A polgármester szerint az alapfokú oktatásban ebben a tanévben 816 üres hely van, az úgynevezett gördülő tervezés pedig azt mutatja, hogy a 2016/2017-es tanévig további 331 gyermekkel lesz kevesebb a rendszerben.

A polgármester szerint tudomásul kell venni, hogy ha csökken a gyermeklétszám, csökken a lakosságszám, akkor nem lehet a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot működtetni éveken keresztül. Székyné Sztrémi Melinda ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem született meg a döntés, bízik abban, hogy az emberek másként fognak gondolkodni, ha megismerik a háttér-információkat, a tényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.