Iskolabezárások miatt tüntettek Salgótarjánban

Háromszáz-négyszáz felnőtt és gyerek tüntetett Salgótarjánban a városháza előtt csütörtökön, miután elterjedt a hír, hogy bezárnak két általános iskolát a településen, a Rákóczi és a Bóna Kovács Károly iskolát. A nógrádi megyeszékhely közgyűlése február 17-én tárgyal az iskolák ügyéről.

A vásártérről vonuló menet élén haladó gyerek egy Rákóczi-portrét tartott a kezében, az emberek a Rákóczi-induló zenéjére érkeztek a városházához. Számos transzparenst emeltek a magasba, ezekkel a feliratokkal: "Hajrá Rákóczi! Hajrá Magyarország!"; "Mi mellettetek voltunk, ti mégsem vagytok velünk?"; "Városházi pedagógusok! Szégyelljétek magatokat!"; "Szép új világ - üres fejek, üres város"; "Tanulás egész életen át! De hol és kitől??"

A szervezők nevében Baranyi Róbertné olvasta fel a petíciót, amely a többi között azt tartalmazta: a Rákóczi tagiskolában a legalacsonyabb osztálylétszám 22 fő, ami azt jelenti, hogy az intézmény kihasználtsága megfelelő.

A tiltakozók azt kérik a városvezetéstől, hogy előzze meg széleskörű társadalmi vita, civil szervezetekkel való egyeztetés az olyan döntéseket, amelyek oktatási intézmények megszüntetését, átszervezését eredményezik.

A petícióban hangsúlyozták: elvárják, hogy az általuk megválasztott önkormányzat felnőtt emberként kezelje a választópolgárokat.

"Vegyék tudomásul, ha minden intézkedésükkel a város elhagyására kényszerítik a választópolgárokat, akkor Salgótarján hamarosan megszűnik megyei jogú város, majd egyáltalán város lenni. Végül emlékeztetjük önöket, hogy a választások során nem az iskoláink bezárására adtuk felhatalmazásunkat, hanem egy jelentős gazdasági fellendülést és számos új munkahelyet ígérő programra" - zárul a tiltakozás szövege.

A tüntetésen füttyszóval fogadták az épületből kijövő Gál Zoltán jegyzőt és Fenyvesi Gábor (Fidesz) alpolgármestert. Az alpolgármester azt mondta: arra készültek, hogy a döntés előtt még egyeztetnek, és a közgyűlés februárban döntést nem hoz, legfeljebb szándékot fejez ki; az iskolákat érintő folyamatok áprilisban-májusban zajlanak.

A tüntetés végén a diákok sokáig skandálták: Rákóczi! Rákóczi!

A szervezők hétfőn reggel adják át az alpolgármesternek és a jegyzőnek az ismertetett petíciót, valamint a tiltakozó aláírásokat, amelyekből eddig már 1800-at gyűjtöttek össze.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy ebben a tanévben 816 üres férőhely van az alapfokú oktatásban, és a számítások szerint további 331 gyerekkel lesz kevesebb a rendszerben, a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot pedig nem működtethet a város éveken keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.