Iskolabezárások: bíróságra mennek a szülők

Az LMP szerint törvénytelenségek övezik a budapesti Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium, valamint a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium bezárását, a szülők emiatt a bírósághoz, illetve az oktatási ombudsmanhoz fordulnak.

A két iskolát azért akarták bezárni, mert túl nyitott a szellemiségük, és mert az Orbán-kormány korlátozni tervezi a gimnáziumban továbbtanulók létszámát - olvasható Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés oktatási bizottságának LMP-s alelnöke és Moldován László VII. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő közös közleményében.

Az LMP hónapokkal ezelőtt javaslatot tett egy Nemzeti Iskolamentő Alap létrehozására, amely szerintük átmeneti megoldást jelentett volna, de a Fidesz ezt nem támogatta. Akkor figyelmeztettek: nagy kihasználtsággal működő, gyermekközpontú pedagógiai programot megvalósító, népszerű iskolák sorát zárták be, szabálytalanul.

Azt írják: közülük kettőnek, a budapesti Janikovszkynak és a kaposvári Toldinak az ügye szimbolikussá vált, "mert magába sűrítette a tekintélyuralmi oktatáspolitika minden hibáját, de egyúttal – a diákok, szülők részéről – a civil társadalom, a társadalmi részvétel minden erényét is".

A párt szerint a két iskola sorsa előrevetítette azt az oktatáspolitikát, amit az Orbán-kormány megvalósítani tervez. A Janikovszkyban jól megfértek egymással a hátrányos helyzetű és középosztálybeli szülők gyerekei, és jól is teljesítettek. A készülő új közoktatási törvény, valamint a kormány és az Országos Cigányönkormányzat között aláírt megállapodás ezzel szemben egy másik modellt helyez előtérbe: a hátrányos helyzetűek elkülönítését, külön, úgynevezett "kis létszámú" osztályokban történő felzárkóztatását. Erzsébetvárosban is ezt akarják megvalósítani, akár még a jól és hatékonyan működő iskolaközösségek szétrombolása árán is. A Janikovszkyba járó gyerekek szülei ezért bírósághoz fordulnak - áll a közleményben.

Az LMP szerint Kaposváron a fideszes polgármester már hónapokkal ezelőtt nyíltan bevallotta azt, amit augusztusban a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképzés újjászervezése ürügyén hozott nyilvánosságra: a cél a gimnáziumi férőhelyek számának drasztikus csökkentése. "Pedig a Toldi bezárása körüli anomáliák és az ügyben a megyei kormányhivatal részéről eljáró személy érintettsége még a Közigazgatási Minisztérium számára is kínos volt". A minisztérium helyt adott a szülők felülvizsgálati kérelmének, és az iskolabezárás ismételt vizsgálatára utasította a kormányhivatalt. A bizonytalanságban tartott szülők és gyerekek azonban néhány nappal a tanév kezdete előtt még mindig hiába várnak az eredményre, ezért a kaposvári szülők az oktatási ombudsmanhoz fordultak - olvasható a közleményben.

Kaposvár közgyűlése április végén döntött úgy, hogy megszünteti a Toldit, és az oktatást két másik intézménybe integrálja. Az átszervezés ellen a szülők és diákok fórumokon, demonstrációval, éhségsztrájkkal és beadványokkal tiltakoztak. A VII. kerületi önkormányzat májusban döntött arról, hogy bezárja a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumot. Akkor az önkormányzat épülete előtt a szülők és támogatóik tiltakoztak a bezárás ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.