Iskola helyett zsíros ingatlanüzlet?

Mosolymenet indult a Lövölde térről a VII. kerületi polgármesteri hivatal elé. A tiltakozók azt követelik, hogy a képviselő-testület hiteles adatokra épített, széles körű társadalmi és szakmai vita után tárgyalja újra a tanintézet bezárására vonatkozó tervezetét. A szervezők számlálása szerint legalább ezren vonulnak.

Az iskola falára kifeszített transzparenseket letépték, az intézmény honlapját „túlterheltség” miatt leállították. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása ellen tiltakozó diákokat és szüleiket azonban nem sikerült eltántorítani. Hangsúlyozottan békés és politikamentes „mosolymenetük” délután négykor indult a Lövölde térről. A tüntetők azt követelik, hogy a képviselőtestület hiteles adatokra épített, széles körű társadalmi és szakmai vita után tárgyalja újra a tanintézet bezárására vonatkozó tervezetét.

A kerület díszpolgárának nevét viselő intézmény gimnáziumi tagozatának megszüntetéséről még decemberben döntött a testület, amelyet később az általános iskola elkötöztetéséről szóló határozattal egészítettek ki. Ám erről sem az iskola vezetését, sem a diákokat, sem a szülőket nem tájékoztatták. Így az intézmény annak rendje és módja szerint lebonyolította a gimnáziumi felvételi eljárást és az elsősök beiratkozását. A 465 tanulót befogadó intézmény bezáratásáról április 20-án értesült az iskola.

Mosolymenet az iskoláért
Pedagógus demonstráció

Az önkormányzat a gyereklétszám csökkenésével indokolja döntését. Ennek ellentmond, hogy az első osztályba kétszeres volt a túljelentkezés, de néhány év múlva akár a megtelt táblát is kitehették volna. Így ennél meggyőzőbbnek tűnik a bezárás ellen tiltakozók verziója, miszerint a három éve felújított, egyedülálló ökokerttel bíró épületre, illetve az értékes telekre szemet vetett egy Fidesz-közeli alapítvány, amely saját középiskoláját helyezné el itt. (A több tanintézményt magába foglaló telekegyüttes értékesítése nem először merül fel a kerületben.) Az önkormányzat és az alapítvány vezetői egyaránt visszautasítják ezt a feltevést. Az ingatlanhasznosítás ötlete állítólag csak a szakmai döntés meghozatala után merült fel. A kerületvezetői szerint senkit nem ér semmilyen jog- vagy érdeksérelem.

A szülők és a diákok másként látják. A jó hírű gimnázium messze az erzsébetvárosi átlag fölötti színvonalon működik, amelynek megtartását egyáltalán nem látják biztosítottnak a befogadó intézményként kijelölt Hernád utcai iskolában. A polgári engedetlenség durvább formáitól sem riadnak vissza – teszi hozzá Lugosi András a szülői munkaközösség tagja. Tiltakozó akciójukhoz több más bezárásra ítélt fővárosi, sőt vidéki iskola képviselői is csatlakoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.