Budapest: iskola is, honlap is törölve

Elérhetetlenné vált a bezáratása ellen hétfőn demonstrációt szervező Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium honlapja. Az önkormányzat csak a beiratkozás után értesítette szándékairól az iskolavezetést.

Mint arról lapunkban beszámoltunk nagy iskolabezárási hullám előtt áll Budapest. A megszüntetésre ítélt intézmények közé tartozik az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium. A fideszes többségű képviselőtestület  még tavaly decemberben döntött arról, hogy a Janikovszkyban és az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban az idén szeptemberben induló tanévtől kimenő rendszerben megszüntetik a gimnáziumi oktatást. Fenti terveiket azután januárban módosították.

Így az Alsóerdősori Bárdos Lajos gimnáziumban a korábbi 0+4 éves oktatási program helyett 4 éves oktatás lesz. A Janikovszky iskolát pedig bezárják. A gimnáziumi oktatást felszámolják, az általános iskolásokat egy Hermád utcai intézménybe telepítik át.

Csakhogy erről elfelejtették időben tájékoztatni az érintett iskolákat. Így az intézmények vezetői - nem ismervén a fenntartói szándékot - kötelezettségüknek eleget téve felvételt hirdettek. A decemberi testületi ülés döntéseiről egyébként az iskola mellett a szülőket és az iskolaszéket sem tájékoztatták. Az előterjesztést még a szakmai bizottság sem tárgyalhatta meg.

A 400 gyereket befogadó Janikovszy iskola igazgatója egy április 20-i levélből értesült az önkormányzat bezáratási szándékáról. Ekkor már túl voltak a leendő elsősök beiratásán és a gimnáziumi felvételiken. A szülőket és a diákokat egyaránt sokkolta a bezáratás híre. Az önkormányzat döntését még érthetetlenebbé teszi, hogy az épületet néhány éve újították fel. Bár többen éppen ebben vélik felfedezni a bezáratás okát. Szerintük éppen a csillogó-villogó épületre vetett szemet egy Fidesz közeli alapítványi középiskola.

A kerület tagadja ezt. Juhász Gábor alpolgármester az Indexnek azt mondta, az ingatlanhasznosítására azután jelentkezett a befektető, hogy döntöttek az átszervezésről.

Az iskola szülői munkaközössége hétfőre Mosolymenetre keresztelt demonstrációt hirdetett. A felhívásnak és a szülői szervezkezdésnek teret adó iskolai honlap azonban néhány napja elérhetetlenné vált.  A tiltakozók átköltöztek a Facebookra.

S addig is aláírásokat gyűjtenek az MSZP városligeti majálisán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.