Rájuk költött a Jobbik

A „Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérésére" adta ki a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány a 2011 óta kötött szerződéseinek listáját az Átlátszónak. Az internetes portál által megszerzett dokumentum, ahogyan az várható volt, megannyi érdekességgel szolgál.

A megállapodások alapján egyértelmű, hogy a szélsőjobboldali párt hátországának legfontosabb szereplője az Iránytű Intézet, amely – az idei támogatások nélkül – már több mint 170 millió forintot kasszírozott az alapítványtól 2011 óta. A szervezet jellemzően tanulmányírásra, közvélemény-kutatásra kap pénzt. Az Átlátszó cikkében megemlítette: az Iránytű Intézet tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd.

A Jobbik a preferált médiumoktól sem sajnálja a támogatást: a Barikád című, Pörzse Sándor korábbi országgyűlési képviselő főszerkesztésében készülő hetilap kiadója éppúgy számíthat rendszeresen érkező milliókra, ahogyan az Alfahír című internetes portál üzemeltetője.

Föltűnően sokszor szerepel a sorban a Gyöngyöspatai Iskola Alapítvány. Természetesen nem véletlenül. A múlt évi önkormányzati választásig Juhász Oszkár jobbikos polgármester irányította a települést. Pártja alapítványa minden bizonnyal ezért igyekezett javítani a helyiek közérzetét azzal, hogy a helyi Palóc Napokat, a Trianon-emlékmű felállítását, valamint a Szüret Fesztivált egyaránt támogatásra érdemes találta.

Megjelenik a lajstromban Usztics Mátyás is. A Kisváros című filmsorozat emblematikus főszereplője tanulmányírásért kapott 400 ezer forintot. Meglepetésnek nem mondható, de nem árt rögzíteni: több szerződésnek örülhetett a Hatvannégy Vármegye Alapítvány. Kapott támogatást a Rongyos Gárda-emléktúra támogatására, az ásotthalmi Turul-szobor felállítására, sőt többször is a Székely Sziget elnevezésű rendezvényre. Ez az esemény – honlapja tanúsága szerint – az egyre növekvő sikernek örvendő Magyar Sziget öntudatfejlesztő, nemzetépítő misszióját kívánja folytatni Székelyföldön és Erdély, valamint Partium többségben vagy szórványban magyarok által lakott területein. A 2013-as eseményen előadott például Ifj. Tompó László irodalomtörténész Székelysors Nyírő József műveiben címmel, továbbá Zagyva György Gyula, akkor még országgyűlési képviselő, aki a nemzeti ellenállásról beszélt. Mindemellett rovásoktatás is volt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A zeneipar szereplőinek is jutott figyelem. A Szkítia együttes például 10 éves jubileumi koncertjéhez kapott fél millió forintot. A formáció nemzethez címzett dalának szövege így szól: „Ébredj, ébredj, istenverte nemzet, / Aki ott az elsők közt lehetnél. / S kárhozatos lomhaságod által, /Mindig hátul és alant hevertél! / Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz, / Soha többé nem lesz ébredésed, / S ha ébredsz is, annyi időd lesz csak, / Míg nevedet sírkövedre vésed!"

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.