Ipsos: tovább erősödött a Fidesz

A választók többsége elégedetlen az országban zajló folyamatokkal, 45 százalék kormányváltást akar. A jobboldal volt az elmúlt hónap nyertese az Ipsos friss felmérése szerint.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik erősödött a leginkább az Ipsos februári felmérése szerint. A HVG Online-on ismertetett közvélemény-kutatás szerint aktivizálódtak a választópolgárok, és ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát. A kormánypárti szövetség hívei aktívabbak, mint a támogatottság szempontjából második baloldali összefogásé.

Az ország felnőtt lakossága körében végzett felmérés szerint a Fidesz-KDNP-szövetség vezet, a legutóbbi 28 százalékról 30 százalékra bővült támogatói köre. A baloldali, liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. Ez a támogatottság mindössze 1 százalékponttal magasabb, mint az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció múlt hónapban összeadott 22 százalékos szavazati aránya. Sokat javított a Jobbik, a pártnak januárban 6 százalékos tábora volt, ami egyetlen hónap alatt 9 százalékra emelkedett. Az LMP akárcsak januárban, most is 2 százalékon áll. A pártoktól elzárkózók aránya folyamatosan szűkül, decemberben 43, januárban 41, most 36 százalék tartozik ebbe a csoportba.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzéki összefogás 33 százalékos. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, míg az LMP-re 2 százalék.

A felmérés szerint az országban zajló folyamatokkal elégedetlen, kormányváltást akaró, ám pártot magának nem találó választók aránya 12 százalék, számuk közel egymillió fő. Mivel azonban java részük (700 ezer ember) semmilyen aktivitást nem mutat, jelenleg nehéz tényleges ellenzéki szavazóként tekinteni rájuk.

Az Ipsos az elmúlt hónap nyertesének a Jobbikot nevezi, mivel számottevően, 6-ról 9 százalékra emelkedett a támogatottsága. Úgy tűnik, jól hajrázik a nemzeti radikális párt, hiszen utoljára másfél évvel ezelőtt volt ilyen jó eredménye - olvasható az elemzésben.  A baloldali összefogás pártjai összerakták korábbi szavazótáboraikat az Ipsos adatai alapján, így 23 százalékon állnak, ami 1,8 millió támogatót jelent. Helyzetüket viszont nehezíti, hogy szimpatizánsaik nem elég aktívak, csak 53 százalékuk ígéri bizonyosra a parlamenti választáson részvételét. Viszonylag nagy hányaduk, 35 százalékuk nem biztos az elmenetelében, csak feltételezi azt - állapította meg az Ipsos.

A kutatás eredményei szerint a választópolgárok 34 százaléka elégedett az országban zajló folyamatokkal, 57 százalék viszont elégedetlen, 45 százalék kormányváltást szeretne.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.