Ipsos: Fidesz 16, MSZP 12 százalék

Nem hozott nagy változásokat az elmúlt egy hónap a pártok támogatottságában, az egyetlen markáns módosulást a pártoktól távolságot tartók arányának 51-ről 54 százalékra történő növekedése jelenti – állapította meg az Ipsos a május első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó eredmények alapján.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint a Fidesz január és március között 3 százalékponttal gyarapította táborát, azóta viszont ezt a többletet elveszítette. Most a választásra jogosultak 16 százaléka voksolna a vezető kormánypártra, amely ezzel az eredménnyel továbbra is őrzi a rangsor első helyét. Az év elején a szocialisták is 3 százalékponttal erősödtek, de ez sem bizonyult tartósnak. Április elején 2 százalékpontos visszaesést könyvelhettek el, az utóbbi egy hónapban maradt az MSZP tábora az előzővel azonos: 12 százalékos – áll a cég tájékoztatásában. 

Az Ipsos szerint a Jobbik a népesség 9 százalékára számíthat, az LMP 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékra, ezek az adatok pedig nagyjából vagy teljes mértékben azonosak a korábbiakkal. A biztos pártválasztók most is kevesen – háromtizednyien – vannak, a Fidesz 37, az MSZP 28 százalékon áll ebben az aktív választói körben, a Jobbik 19, az LMP 8 százalékos, a DK pedig ezúttal 4 százalékot ért el. Az elmúlt egy hónapban az Ipsos megállapítása szerint egyetlen politikai erő támogatottsága sem emelkedett, a passzívakat, bizonytalanokat és titkolózókat magában foglaló csoporté viszont 3 százalékponttal bővült. 

A Fidesz mostani, 16 százalékos, nagyjából 1,3 milliós tábora a támogatói minimum közelében lehet – olvasható az anyagban. Az Ipsos nem tart ugyan lehetetlennek további lemorzsolódást, de egyúttal jelzi: sok adat utal arra, hogy a kormánypárt aktuális hívei nagymértékben elkötelezettek, összetartóak. Az összegzés szerint az említettek 95 százalékban olyanok, akik a 2010-es választáson a Fideszre voksoltak s azóta is kitartottak a párt mellett. Körükben kimagasló értéket, 85 pontot kap a pártelnök-miniszterelnök, Orbán Viktor, Fideszre adandó voksuk masszív tartópillére jobboldali identitásuk – 81 százalékuk oda sorolja magát –, és egységbe kovácsolja őket a közös ellenfél, az ellenzékkel szembeni idegenkedés. 

Ennek egyik mutatója, hogy a másik térfél politikai teljesítményét elégtelennek ítélik, egy százfokú skálán mindössze 12 pontra értékelik – mutat rá az Ipsos. Közli azt is, mindmáig erős összetartó tényező Gyurcsány Ferenc személye: egyöntetűen elutasítják, népszerűtlenségét az általuk adott 7 pont fejezi ki. A többség azonos nézeten van a leginkább elutasított párt vonatkozásában is, 62 százalékuk mindenekelőtt az MSZP-ről jelenti ki, hogy semmiképpen nem voksolna rá (10 százalék a Jobbikra tekint ennyire negatívan, 5 százalék a DK-ra). Ha nem is maradéktalanul, de alapvetően elégedettek azzal is, ahogy a kormány dolgozik: 62 pontra minősítik a kabinet tevékenységét. A Fidesz támogatóinak többsége, 63 százaléka szerint a dolgok jó irányba mennek Magyarországon, ugyanakkor számottevő, 28 százalékos azon kormánypárti szavazók aránya is, akik kritikusak a jelenlegi hazai viszonyokkal kapcsolatosan – közölte az Ipsos.

A cég elemzése szerint a Fidesz tartaléka abban az 1,4 milliós választói tömegben rejlik, akik 2010-ben rájuk szavaztak, de az elmúlt két év során elpártoltak. A két évvel ezelőtti fideszesek egynegyede olyan messze sodródott, hogy most már a kormánypártot utasítják el a legnagyobb mértékben – folytatódik az anyag, amely szerint a többiek, körülbelül egymillióan jelenleg bizonytalanok, de nem viszonyulnak ellenségesen a Fideszhez. Közülük az Ipsos szerint azok visszatérésére számíthat legnagyobb eséllyel a kormánypárt, akik az ellenzék tevékenységéről és az ottani pártokról, politikusokról negatívan nyilatkoznak. Ők a népesség 4 százalékát teszik ki, azaz bő 300 ezren viszonylag könnyen újra megtalálhatják a Fideszt.

Az MSZP mostani tábora is csaknem annyira egységes, mint a Fideszé – áll az elemzésben, amely szerint a szocialistákat a baloldaliságuk forrasztja össze, 84 százalékuk így határozta meg politikai-ideológiai hovatartozását. Összezárnak a Fidesszel, a kormánnyal és annak vezetőjével szemben. Az MSZP híveinek háromnegyede a Fideszt utasítja el leginkább, 18 százaléka a Jobbikot. A kormány munkáját egy százfokú skálán mindössze 8 pontra minősítik, ugyanezzel az alacsony mutatóval értékelik a miniszterelnök személyét is, és 97 százalékuk szerint rossz irányt vett Magyarország.

Az MSZP a cég szerint mindenekelőtt azokat a bizonytalan választópolgárokat győzheti meg, akik a kormánypártok irányába zártak, feléjük azonban nem. Az MSZP tartalékának megállapításához szükséges feltétel az is, hogy a párt elnökéről pozitívabban vélekedjenek, mint a kormányfőről – olvasható az Ipsos megállapításai között, amelyek szólnak arról is: az MSZP irányába mozdulhat el a népesség 5 százaléka, körülbelül négyszázezer választópolgár. 

Mindkét pártnak meg kell azonban küzdenie a potenciális tartalék passzivitásával. Mivel csak 1-1 negyedük lenne résztvevője egy mostani választásnak, ezért elég távolinak tűnik, hogy tényleges szavazókká váljanak – mutat rá legfrissebb kutatása összegzésében az Ipsos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.