Ipsos: Jobban áll a Fidesz, mint idén bármikor

A Fideszt nevezi a nyár egyértelmű nyertesének legfrissebb elemzésében az Ipsos, amely azt mérte: a kormánypárt szeptemberben az idei év eddigi legjobb eredményét érte el - híveinek száma 1,9 millió fő -, a második helyen a Jobbik áll 1,1 milliós táborral, a harmadik az MSZP 800 ezer támogatóval.
Az Ipsos az MTI-vel hétfőn azt közölte, a Fideszt júniusban a választókorú népesség 20 százaléka támogatta, most 24 százaléknyian állnak mögötte. A rangsor második helyén a Jobbik áll, a nyár elején 15 százaléknyi választóra számíthatott, ezúttal 14 százalékos a tábora. Valamelyest javított az MSZP, júniusban 9, most 10 százalékos támogatottsággal.

A DK és az LMP folyamatosan szoros versenyt fut egymással, rendszerint az előbbinek van némi előnye - folytatta a szeptember első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása eredményének ismertetését az Ipsos, amely szerint a Demokratikus Koalíciót (DK) a választóközönség 4 százaléka támogatja, az LMP-t 3 százalékuk - bő háromszázezer, illetve negyedmillió szavazójuk van.

Az Együtt megalakulása óta folyamatosan 1 százalékot ért el, ezúttal 2 százalékos az Ipsos által mért adat. A többi politikai erőnek minimális, tizedszázalékokban mérhető tábora van - írták.

Az Ipsos összegzése alapján a nyári hónapokban a pártoktól távolságot tartók aránya nagymértékben, 44-ről 38 százalékra csökkent, a korábban tanácstalan választók zömmel a Fidesz mellett aktivizálódtak. Számuk ugyanakkor még mindig jelentős, 3 millióan nem neveztek meg kedvelt pártot.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 41 százalékkal vezet, a Jobbik 26 százalékos. Az MSZP ebben az aktív körben 17, a DK 7 százalékot ér el, az LMP 5, az Együtt 1 százalékot kap.

Az Ipsos összefoglalójában azt közölte: a Fidesznek ezen a nyáron úgy sikerült bővítenie a szavazótáborát, hogy aktivizálta a korábban pártot nem találók nagyjából 300 ezres csoportját. Leginkább a harmincas-negyvenes korosztályban sikerült új támogatókat szereznie a kormánypártnak, júniusban 17 százalékos volt itt a támogatói kör mérete, most 31 százalékos. Az átlagos (4 százalékos) növekedésnél nagyobb sikert tudott elérni a kormánypárt még a közép- és felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végzők körében, valamint a vidéki városokban - e rétegekben az elmúlt negyedévben 8-10 százalékkal gyarapította a táborát.

A Fidesz egyetlen kivételtől eltekintve minden társadalmi rétegben a legkedveltebb párt. A 30 év alattiak körében továbbra is a Jobbik népszerűsége a nagyobb: 27 százalék, szemben a kormánypárt 16 százalékával az Ipsos adatai szerint.

Kitértek arra is: a Fidesz a leginkább megosztó párt, nemcsak a támogatottsági listát vezeti 24 százalékkal, hanem az elutasítások rangsorában is első helyen áll, lényegében ugyanilyen aránnyal, 23 százalékkal.

Az MSZP-t 17 százaléknyian, a Jobbikot 13 százaléknyian tartják a leginkább ellenszenves pártnak - olvasható az elemzésben.

Ebben az Ipsos megjegyzi: a választói viselkedés természetes része, hogy a baloldali pártok híveinek többsége (a DK-sok 64, az MSZP-sek 60 százaléka) mindenekelőtt a Fideszt utasítja el. Az viszont már eléggé meglepő, hogy a Jobbik szavazói részéről is markáns ellenérzések fogalmazódnak meg. A nemzeti radikális párt hívei körében ugyanis többen idegenkednek a Fidesztől, mint az MSZP-től: előbbit négytizednyien nevezték meg a legnagyobb mértékben elutasított pártként, utóbbit egyharmadnyian - tapasztalta az Ipsos.

Kutatásuk alapján azt írták: jelzi a jobbikosok távolságtartását az is, hogy csak minden tizedik tartja számon a Fideszt második kedvelt pártjaként. A kormánypártiak nyitottabbak, hiszen 20 százalékuknak a Jobbik a tartalékja s ennél kevesebben, 15 százaléknyian éreznek heves ellenszenvet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.