Intő után: közös megegyezéssel távozik a pécsi főjegyző

Közös megegyezéssel távozik posztjáról Papp Judit; a tisztségre pályázatot hirdet a baranyai megyeszékhely - tájékoztatta a polgármesteri kabinetiroda az MTI-t; a főjegyző a a Baranya Megyei Kormányhivatalnál folytatja pályafutását.

A kabinetiroda közlése szerint a városvezetés a lehető leggyorsabban gondoskodik az utódlásról, a tisztségre pályázatot hirdet majd a város. A jegyzői feladatokat átmenetileg a jelenlegi aljegyző látja el. A pécsi közgyűlés február 17-i ülésén dönt hivatalosan Papp Judit távozásáról - olvasható a közleményben.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a város gazdálkodásával kapcsolatos tavalyi jelentésében azt állapította meg, hogy a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének a főjegyző nem az előírás szerint tett eleget, valamint az önkormányzat által nyújtott céljellegű működési és felhalmozási célú támogatások mintegy egyharmadát nem tette közzé.

A vizsgálat hiányosságokat tapasztalt "a közpénzekkel, a közvagyonnal való eredményes gazdálkodást biztosító belső kontrollok kialakításánál és működtetésénél" is. A jelentés szerint a vagyongazdálkodásban több esetben nem biztosították az önkormányzati gazdálkodás törvényességét, szabályszerűségét, mert nem tartották be a forgalomképtelen törzsvagyon és a forgalomképes vagyontárgyak elidegenítésére vonatkozó korlátokat.

Az ÁSZ vizsgálata megállapította továbbá, hogy egy ingatlanra térítésmentes használati jogot biztosítottak egy arra nem jogosult gazdasági társaságnak, szabálytalanul mondtak le önkormányzati követelésről, ellenjegyzés nélkül vállaltak kötelezettséget.

A számvevőszék a polgármesternek tavaly decemberben javasolta, hogy a feltárt hiányosságok miatt kezdeményezze a főjegyző felelősségre vonását. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere akkor azt mondta: a vizsgálat igazolta azt a véleményt, hogy Pécs elmúlt években folytatott gazdálkodása olyan irányt vett, amely tovább nem tartható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.