Internetes naptár indul a hőstettekről

Az első világháború kitörésének 100. évfordulóján, hétfőn "A Nagy Háború kisembereinek hőstettei" címmel elindítják a hősök naptárának internetes oldalát - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: az új webes felület az első világháború eseményeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek oldaláról próbálja bemutatni. Az oldal szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik "példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból".

A hősök naptáraként működő internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki 100 éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran az illető fotóját, a kiérdemelt kitüntetést vagy a csapattest jelvényét láthatja az érdeklődő.

A hősök naptára a www.hungarianarmedforces.hu oldalon található, de elérhető a www.honvedelem.hu, valamint a www.hadisir.hu oldalakról is.

A magánkezdeményezésből indított felület Szentváry-Lukács János kutató munkája, az utómunkálatokban a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársai, Maruzs Roland alezredes és Illésfalvi Péter kormánytisztviselő vettek részt.

A HM közleményében kitért arra is, hogy a szerkesztők várják a leszármazottaktól azokat a fényképeket vagy esetleírásokat, amelyekkel tovább gazdagíthatják a hősök naptárát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.