Interjú Kósa Lajossal: Én magam is megijedtem

Sajnos, ma az a helyzet, hogy ha valaki azt mondja egy gazdasági konferencián, hogy „görög saláta" vagy „görögdinnye", akkor „felrobban" a New York-i tőzsde - nyilatkozta a NOL-nak Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki az államcsődöt vízionáló kijelentései után most hozzátette: „mi mindenesetre először a magyar választókkal kell, hogy ezt megbeszéljük, s csak utána a nemzetközi szervezetekkel. Ez a helyes sorrend."

- A hivatalos kormányzati kommunikáció része vagy a magánvéleménye volt, hogy azt mondta: „a közvetlen államcsőd elkerülése a cél, és szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét"?

- Azt, hogy pontosan mit mondtam, azt a Napi Gazdaság írott verziója tartalmazza. Ott nem egészen ez szerepel.

- A magánvéleménye volt?

- Ez egy debreceni konferencia nyitóbeszéde volt.

- A parlamenti ülésen arra hivatkozott, „növeli, ki elfedi a bajt..."

- Igen, Illyés Gyulával szólva. Egy régi közmondást is idéztem, miszerint ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde.

- Ön inkább növelte a bajt, amikor csődközeli helyzetről, Görögországról beszélt...

- Azt hiszem, abban közmegegyezés van, hogy a magyar gazdaság és költségvetés állapota nem jó. Sajnos, ma az a helyzet, hogy ha valaki azt mondja egy gazdasági konferencián, hogy „görög saláta" vagy „görögdinnye", akkor „felrobban" a New York-i tőzsde. Ez nyilván nem normális dolog, mármint ez a jelenség. De az, hogy Magyarországgal kapcsolatban ilyen idegesek a pénzpiacok, semmiképp sem a nyilatkozók, hanem azok hibája, akik tönkretették az országot.

- Azt állítja, hogy nem az ön „államcsődös" nyilatkozata idézte elő a forint váratlan, nyolc forintos gyengülését, majd további megrendülését, a tőzsdeindex eséséről nem is beszélve?

- Azt, hogy a forint gyengül, alapvetően az idézi elő, hogy a magyar gazdaság állapota nem jó.

- Az ön nyilatkozata előtt stabil volt...

- Az én nyilatkozatom után a forint árfolyama olyan szintre gyengült, ahol néhány héttel azelőtt is állt. Nézze: egy beteg semmiképp sem attól lesz beteg, hogy az orvos megmondja neki a saját szavaival, „beteg vagy". A betegséget nem az orvos idézi elő.

- De maradva a hasonlatánál, nem mindegy az, hogy az orvos diagnózisa egy influenzás beteg esetén helyesen az, hogy influenza, vagy az, hogy tüdőgyulladás vagy tüdőrák.

- Mindegyik lehet veszélyes. Inkább azt mondanám, több különböző nézet van arról, hogy egy súlyos betegnek meg kell-e mondani, hogy súlyos beteg, vagy óvni kell ettől, s elhallgatni előle az állapotát. Van, aki erre, van, aki a másikra esküszik. De semmiképpen sem az orvos okozta a betegséget.

- De a diagnózis téves volt, hiszen nincs államcsőd közeli helyzetben Magyarország.

- Én nem diagnózist mondtam. Csak azt, hogy a magyar gazdaság és költségvetés tényleg nehéz helyzetben van.

- Akkor Varga Mihály államtitkár ezek szerint csak „növelte a bajt", amikor a kormányülés közben szombaton kiállt, és azt mondta, hogy a költségvetési bevétellel vannak ugyan gondok, csontvázak is lehetnek, de „konszolidált a helyzet", tartható a hiánycél. Szerinte „egyes kolllégák nem szerencsésen, túlzóan" nyilatkoztak, amikor államcsőd-közeli helyzetről beszéltek.

- Varga Mihály is azt mondta, hogy komoly nehézségek vannak a költségvetéssel kapcsolatban. Én magam is megijedtem, amikor azt láttam, hogy olyan mondatokat is nekem tulajdonítottak, amiket nem úgy, nem abban az értelemben mondtam...

- Varga Mihályt egyenesben adták a tévék.

- Az oda-vissza kérdezz-felelek sajtónyilatkozatoknak nem sok értelmük van. Egy biztos, a magyar költségvetés meghatároz egy hiányszámot, ami 3,5 százalék...

- Téved. 3, 8 százalék...

- Bocsánat, igen. Ezt egyszerűen nem lehet anélkül tartani, hogy a kormány nem készít egy olyan akciótervet, mely ezt lehetővé teszi. És ezt a hiánycélt az előző parlament tűzte ki, nem a Fidesz-kormány. Ez Bajnai Gordon hiánycélja.

- Varga Mihály szerint tartható lesz a 3,8 százalék.

- Megint visszatérhetünk rá, „mondjuk-e meg a betegnek", vagy óvatoskodni kell, eufemizálni a helyzetet.

- Hibázott, amikor államcsőd-közeli helyzetről beszélt?

- Kedden, a kormány által a parlament elé terjesztett kormányzati akcióterv fényében, a tényekkel szembesülve mindenki el tudja majd dönteni maga, a helyzet mennyire aggasztó.

- Hibázott?

- Még egyszer: elmondjuk-e a betegnek...

- A konzílium - a londoni elemzők, a Bloomberg, IMF-képviselők, az uniós pénzügyi biztos - cáfolta, hogy államcsőd közelben lenne Magyarország. A Wall Street Journal ön és Szijjártó Péter kapcsán „kontárokról" beszél.

- Annak az embernek, akinek például a munkerőpiaci alap rossz tervezése, a pénz elfogyása után nem tudnak közmunkát finanszírozni, a baj száz százalékos. Akit nem érint, annak ez a probléma elhanyagolható. Akinek devizahitele van, azt közvetlenül érinti, akinek nincs, azt nem. Kárt senkinek sem akarunk okozni, sőt! Mi mindenesetre először a magyar választókkal kell, hogy ezt megbeszéljük, s csak utána a nemzetközi szervezetekkel. Ez a helyes sorrend.

- A devizahiteleseket említi? Hiszen ők éppen az ön nyilatkozata miatt kerülhetnek még súlyosabb helyzetbe.

- A magyar gazdaság és a költségvetés helyzete egyelőre még nem jó. Ha jó lett volna, akkor egy ilyen nyilatkozat, mint az enyém, hatás nélkül elpukkant volna a levegőben. Akkor nem reagálna mindenki ilyen túlzóan.

Kósa Lajos hétfőn a parlamentben. Az ellenzéktől kapott hideget-meleget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.