Újabb amerikai intő az Orbán-kormánynak

– Tisztában vagyunk vele, hogy a Jobbik populista üzenetének évek óta része a diszkrimináció, és ez rendkívül problémás, valamint azzal is, hogy a politikai szereplők olykor képesek a saját politikai céljaikra használni a gyűlölködést. Azt várjuk amagyar kormánytól, hogy lépjen fel a gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció ellen, és utasítsa el azt – mondta egy telefonos sajtóbeszélgetésen Daniel D. Baer, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövete.
Daniel D. Baer
Daniel D. Baer
Stringer / Reuters

Az április 8-i Nemzetközi Roma Nap kapcsán tartott eseményen Baer hozzátette, tudja, hogy a sajtóés gyülekezési szabadság terén számos kihívás elé néznek a magyarok, s ez igencsak megnehezíti a civil szervezetek munkáját. Az amerikai nagykövet a beszélgetés során többször is hangsúlyozta a kormány szerepét a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd elleni harcban. – A kihívásokra számos olyan válasz adható, amelynek nem képezi részét a kilakoltatás. A helyi közösségekkel együttműködve kell meghatározni, hogy mik a problémák és a megoldások – tette hozzá a tavalyi miskolci kilakoltatásokra utalva.

A helyzet tágabb kontextusban sem sokkal jobb, a diplomata szerint Európában nem sikerült beváltani azt az ígéretet, miszerint mostanra az emberi jogok minden embernek – köztük a roma közösség tagjainak – védelmet nyújtanak.

– Tudjuk, hogy egyes kormányok nem léptek fel megfelelően a diszkrimináció, a társadalmi kirekesztés és az erőszak ellen, sőt intézkedéseikkel még biztatták is azt – mondta Baer, majd emlékeztetett rá, hogy a romák az Egyesült Államok történelmének is részét képezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.