Inkább nem feszegetnék a Szabadság téri emlékművet

Magyarország jelenleg nem egyeztet Oroszországgal a magyarországi szovjet emlékművekről, esetleges áthelyezésük nincs napirenden - közölte Martonyi János külügyminiszter kedden.

A tárcavezető Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) kérdésére adott írásbeli válaszában kifejtette, az első demokratikusan választott magyar kormány és az orosz fél közötti szoros egyeztetés és megállapodás eredményeként elszállították a budapesti közterekről a szovjet emlékműveket, és a tárgyalásokon - más országokhoz hasonlóan - megállapodtak abban is, hogy kivételt egy, Budapest esetében a Szabadság téri képez. Ezen emlékművel és más magyarországi szovjet emlékművekkel kapcsolatban jelenleg nem egyeztet Magyarország és Oroszország - írta a külügyminiszter.

Oroszország stratégiai, energetikai szempontból Magyarország meghatározó partnere. A két ország kereskedelmi forgalma "ígéretesen növekszik", Oroszország fontos felvevőpiacot jelent - írta. Hangsúlyozta: Magyarország célja a kapcsolatok legfontosabb gazdasági kérdéseinek hosszú távú, szerződéses alapú rendezése.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának szellemében hatékony együttműködés kialakítására törekszik Oroszországgal, így a felmerülő vitás kérdéseket konstruktívan, a kölcsönös érdekek figyelembevételével kívánja rendezni. Az egyoldalú lépések az Oroszország által "kiemelt érzékenységgel kezelt kérdésekben" súlyos, hosszú távú károkhoz vezetnének a kétoldalú kapcsolatokban - mutatott rá.

Közölte, hogy a magyar-orosz kapcsolatokban a hadisírok és emlékművek gondozásának ügye rendezettnek tekinthető. Tájékoztatása szerint a magyarországi helyzetről Oroszország elismerően nyilatkozott, és megerősítette együttműködési készségét az oroszországi magyar katonasírok és emlékművek további gondozására. Az oroszországi magyar hadisírokkal kapcsolatos feladatokat szem előtt tartva a cél ennek a kedvező légkörnek és hozzáállásnak a hosszú távú biztosítása - tette hozzá.

A Szabadság téren álló emlékművet többször is megrongálták. Tavaly novemberben ismeretlenek fekete festékkel összefirkálták, és a kordonnal körbevett emlékműre egyebek mellett azt írták, hogy "Vissza Erdélyt!", "Mindent vissza!", "Le a megszállókkal!". Oroszország budapesti nagykövetsége tiltakozott az eset miatt, a Külügyminisztérium pedig elítélte a rongálást.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) áprilisban az emlékmű elbontását szorgalmazta, arra kérve a fővárost, kezdjen tárgyalásokat az eltávolításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.