Az Együtt körzetei: három biztos, sok melós

Három biztosan nyerhető, de többségében inkább "meghódítandó" vagy "átbillentendő" körzetet kapott az Együtt2014-PM szövetség. Bajnaiék egyelőre házon belül egyeztetnek, hogy hol kinek a jelöltje legyen a végső induló.

Harmincegy körzetben indíthat saját jelöltet a 106 választókerületből a Bajnai Gordon vezette Együtt2014-PM szövetség – erről állapodtak meg legutóbb a szocialistákkal. A volt kormányfő szervezete jelölhet többek között Baján, Szigetváron, Gyulán, Egerben, Esztergomban, Dombóváron, Körmenden, de hét fővárosi körzetben is. Az átadott helyek között szerepel például Tóbiás József szocialista frakcióigazgató, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, valamint Gúr Nándor alelnök körzete is.

Az Együtt-PM egyelőre még nem véglegesítette a 31 körzetre vonatkozó névsorát: úgy tudni, hogy házon belül volt is némi vita például abból, hogy az VII.-VII. kerületben az Együtt vagy a szövetséges PM jelöltje indulhat-e majd. Hozzá kell tenni, hogy ez utóbbit Szigetvári Viktor határozottan cáfolta lapunknak.

A kerületekkel kapcsolatban egyébként elmondható, hogy (az Együtt-társelnök Szigetvári Viktor egyik korábbi tanulmánya szerint) a legtöbb, egészen pontosan 15 úgynevezett „átbillentendő, inkább kétpólusú” körzet, de került bele 7 darab erősen jobbos, vagyis szinte alig nyerhető körzet is. Öt-öt úgynevezett „meghódítandó” és kettő-, vagy inkább három pólusú kerület mellett egy „visszahódítandó” és három erősen baloldali, vagyis biztosan behúzható körzet is szerepel a listán: utóbbiak Miskolc, Csepel és Szigetvár.

Az említett tanulmánnyal kapcsolatban további érdekesség, hogy ebben Szigetvári Viktor és elemző kollégája értékelték a lehetséges indulási forgatókönyveket is. A most elfogadott „koordinált indulásról” ezen dolgozatban többek között azt írják: mellette szól, hogy segít az önálló politikai identitás megőrzésében, az egyéni körzetekben segít a szavazatok fókuszálásában és nincs töredékszavazat-vesztés sem. Leszögezi ugyanakkor, hogy nagy kockázatot jelent, hogy „minden szereplőnek önállóan is át kell lépnie az ötszázalékos küszöböt listán; ha ez valamely együttműködő félnek nem sikerül, akkor döntő szavazatveszteség érheti a közös politikai cél elérését.”

Szigetváriék a most megvalósuló koordinált indulás kapcsán azt is megjegyzik: „a koordinált jelöltállítás mesterkélt technikája a politikai táborválasztás dilemmáját nem vágja át mint gordiuszi csomót.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.