Inkább a temetőt választották Hóman helyett

Az MTA állásfoglalása elérte célját. Átnevezik a „világ egyetlen”, Hóman Bálintról elnevezett közterületét – tájékoztatta lapunkat Kiss Zsolt váci MSZP-s önkormányzati képviselő.

Kiss Zsolt beszámolója szerint csütörtöki testületi ülésén a váci önkormányzat elfogadta az ellenzéki pártok (MSZP, DK, Együtt) és a helyi lokálpatrióta civil szervezet képviselőinek közös javaslatát a Hóman Bálint út átnevezéséről.

Az ellenzéki képviselők hónapokkal ezelőtt kezdeményezték, hogy Hóman Bálint nevét a világon egyedül viselő váci közterület más nevet kapjon. Az új név Rabtemető út lett.

Korábban a váci önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiához fordult állásfoglalást kérve. A testület a közelmúltban megkapta azt a – lapunkban elsőként ismertetett – akadémiai véleményt, amelyben többek között az is olvasható, hogy Hóman „... felelős szerepet játszott Magyarországnak (...) a nemzetiszocialista Németországgal való kapcsolata megalapozásában és végzetes felerősítésében, az ezzel is együtt járó faji diszkrimináció végletes elmélyítésében".

Bár a váci testületi ülést előkészítő szakbizottsági ülésen a kormánypártok által delegált többség még ragaszkodott a Hóman út megtartásához, végül – Kiss Zsolt megfogalmazásával élve – az „ellenzékiek kitartó munkájának köszönhetően a városban érezhető, témával kapcsolatos hangulat meghátrálásra kényszerítette a váci jobboldaliak többségét is".

Így várhatóan rövid időn belül eltűnik Vác térképéről is a Hóman Bálint út.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.