Ingyenes lakhatás egykori állami gondozottaknak

A jövőben nem pénzbeli otthonteremtési támogatást kapnak majd az intézményes gyermekvédelemből kikerülő fiatalok, hanem ingyenes lakhatási lehetőséget egy hamarosan létrehozandó, több száz ingatlanból álló kontingens valamelyik lakásában.

Lakásalap létrehozásával segíti szeptembertől az intézményes gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok önálló életkezdését a kormányzat. A szociális és a gyermekvédelmi törvény módosítása szeptember 1-jén lép hatályba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága korábban azt közölte, a célra a költségvetési törvényben 1,745 milliárd forint áll rendelkezésre. A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg éves szinten 300-400 lakás vásárlását teszi lehetővé. Az új konstrukcióban a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok tízéves időtartamra, de legfeljebb a 30. életévük eléréséig lakhatáshoz jutnak, ott, ahol számukra a munkavállalás lehetőségei adottak.

A fiatalok bérleti díj nélkül kapják meg a lakást azzal a feltétellel, hogy az ingatlan fenntartásának és karbantartásának a költségei őket terhelik. A lakáshasználatot a fiatalok pályázatokon igényelhetik. A minisztérium közlése szerint az alap létrehozásával olyan lakáskontingenst kívánnak kialakítani, amely hosszú távon kezelni tudja a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok lakáshoz jutását.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy "az állam kötelessége az önálló életkezdés küszöbén a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő gyermekek hosszú távú, kiszámítható segítése és védelme", mint írták, zökkenőmentes beilleszkedésük a társadalomba csak így biztosítható. Utaltak arra is, hogy a korábbi években sok fiatal nem megfelelően használta fel a számára az állam által biztosított otthonteremtési támogatást, ezért hozzák létre a gyermekvédelmi lakásalapot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.