Ingyenes elkerülőt követelnek a szegediek

Politikai hovatartozástól függetlenül egyöntetűen követelik a szegediek, hogy legyen ingyenes az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakasza.

Botka László, a város MSZP-s polgármestere kedden a parlamentben interpellációt intéz Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez, hogy töröljék el a díjfizetési kötelezettséget az elkerülő útnak a régi 5-ös főutat és a Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Debrecen felé vezető 47-es utat összekötő szakaszára. Botka korábban már levélben is kérte ugyanezt a fejlesztési minisztertől.

Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár akkor azt válaszolta: nem céljuk újabb díjmentes szakaszok kijelölése a gyorsforgalmi úthálózaton. A távolabbi jövőben használatarányos rendszert szándékoznak bevezetni mindenhol. Fideszes politikusok – Nógrádi Zoltán, Bohács Zsolt, a Fidesz többségű szegedi, valamint a Fidesz vezette Csongrád megyei önkormányzat kérték a rendelet megváltoztatását. A Jobbik autós demonstrá­ciót tartott a 47-es úton.

Az elkerülő autópálya-szakaszok rendszerint ingyenesek, hogy a városközpontok kikerülésére ösztönözzék az autósokat. A helyzet megoldása a szakminisztériumnak csak egy tollvonásba kerülne. Meg kellene változtatniuk Kóka János egykori gazdasági és közlekedési miniszternek egy 2007-es rendeletét, amely tételesen felsorolja, mely szakaszok a fizetősek, és ez az akkor még csak tervekben létező rész is szerepel köztük. Fideszes politikusok a Gyurcsány-Kóka-kormányt okolják azért, hogy Hódmezővásárhely felől érkezve nem lehet fizetés nélkül kikerülni Szegedet, és a négynapos matrica megvásárlása meglehetősen borsos ár egy hét kilométeres szakaszért. Így viszont az átmenő forgalom egy része változatlanul keresztülzúdul Szegeden, szennyezve a város levegőjét.

Ellenzéki megszólalók viszont azt állítják: a kormány így is bünteti Szeged lakosságát, amiért nem fideszes polgármestert választott. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője eddig nem szólalt meg az ügyben, amely városának lakóit is hátrányosan érinti. B. Nagy László kormánymegbízott közölte, csak a kormány hivatalos állásfoglalásának ismeretében nyilatkozik az ügyről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.