Méhnyakrák elleni ingyenes oltást kérhetnek a szülők

Szeptember 13-ig igényelhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást az egyetlen vakcinával megelőzhető daganatos betegség, a méhnyakrák ellen.

Az idei tanév első szülői értekezletén minden érintett hetedikes lány szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely tartalmazza a kitöltendő szülői nyilatkozatot is. A térítésmentes oltást csak azok kaphatják meg, akiknek szülei kitöltik és vissza is küldik az iskolába az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot.

A 2014-ben indult program keretében az ingyenesen biztosított méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás kapta meg, idén pedig újra több mint 40 ezer érintett szülei igényelhetik. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket, és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát. Az oltást a szülőknek formanyomtatványon kell kérniük, s ezt szeptember 13-ig visszajuttatniuk az iskolába.

Az ÁNTSZ adatai szerint az oltási program kezdete óta mintegy 70 ezren kérték az oltást. Ennek nyomán az iskolaorvosok összesen mintegy 150 ezer térítésmentes méhnyakrák-megelőző vakcinát adtak be az elmúlt két tanévben
Két éve része, mint kötelezően ajánlott oltás a Nemzeti Védőoltási Programnak a HPV elleni vakcina.

A védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek a méhnyakrákot okozó vírussal. A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2016 októberében adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.

A szakemberek szerint tévhit, hogy aki monogám párkapcsolatban él, vagy mindig óvszert használ, az védett a betegség ellen. A HPV-fertőződéshez egyszeri szexuális együttlét is elég, illetve ugyanazt a HPV-t akár ugyanattól a partnertől többször is el lehet kapni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.