Ingyenes, megvéd a ráktól, mégse kérte mindenki

A szülők 87 százaléka kérte az ingyenes HPV-elleni oltást szeptember közepéig – adta hírül a medicalonline.hu.

Az egészségügyi szakportál Rétvári Bence a humán tárca parlamenti államtitkárát idézte, aki egy képviselői kérdésre adott válaszát ismertetve közölte az adatot. Eszerint az első alkalommal, idén ősszel minden 12 éves iskolás lánynak felkínált HP-vírus elleni ingyenes vakcina beadását a szülők 87 százaléka kérte.

Szeptember 15-éig kellett a szülőknek írásban nyilatkozniuk, hogy gyermekük hozzájusson  térítésmentesen a méhnyakrákot előidéző humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltáshoz. A kormányzati intézkedés elvben 47 ezer hetedik osztályos lányt érinthetne, ha mindenki élt volna a lehetőséggel.

A vakcina igényléséhez csupán egy iskolai nyilatkozatot kellett kitölteniük a szülőknek.  Az iskolába nem járó 12 éves lányok szülői nyilatkozatát elvben a védőnőknek kellett volna összegyűjteniük, és eljuttatni az iskolaorvosokhoz.

A védettség kialakulásához két oltás szükséges fél év különbséggel. Az ingyenes vakcina első adagját 2014 októberében adja be az iskolaorvos, a második oltás így a jövő év tavaszán válik majd aktuálissá. Az immár kötelező védőoltást azért e korosztálynál vezetik be, mert az oltás akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják meg a vakcinát. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.