Ingyen fest ki panelházakat a Főtáv

Két budapesti társasházat fest ki ingyen a Főtáv Zrt., a lakók a társaság panelfestő pályázatán díjat nyert három munkából választhatják ki a nekik tetszőt. Az élhetőbb és esztétikusabb lakótelepi élettér megteremtése érdekében meghirdetett pályázatra összesen 230 pályamű érkezett.

A Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. 50. évfordulója alkalmából egyszerre két pályázatot is meghirdetett: az egyiket a környezetvédelem és természetközelség témakörben, egyedi művészeti alkotások megtervezésére, a másik pedig a falfestményeket befogadó, a társaság szolgáltatási területén található lakóépületeknek szólt. A kezdeményezés egyik legfontosabb mozgatórugója annak a nézetnek a meghonosítsa volt, mely szerint a sokak által egyhangúnak titulált lakótelepek kreativitással és művészettel esztétikus és barátságos élettérré változtathatók.

A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, elnöke Gerhes Gábor képzőművész és tervezőgrafikus volt. A bíráló bizottságban volt Till Attila, médiaművész, illetve Szentpéteri Márton, a Moholyi-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, design- és építészkritikai újságíró, valamint Friedl Kiss Viktor, tervező és festőművész, aki elvégzi majd a falfestés kivitelezését is.

A zsűri által legjobbnak ítélt művészeti tervek sorrendben: első helyezett lett Csáki István Szomszédok, a második Nagy Diána Táj-ház”, a haramadik pedig az Ezerszázalékcsoport 50 éve otthonosan című műve lett. A közönségdíjat Molnár Ádám A Galamb című alkotása kapta. A négy nyertes összesen egymillió forint pénzdíjazásban részesül. A kiíráson nyertes épületek számára pedig a Főtáv finanszírozza a falfestmények kivitelezését. A kivitelezés megkezdése függ az időjárástól és a szükséges engedélyek megszerzésétől.

Az elbírálással két négyemeletes panelépületet választottak ki: a csepeli Tanácsház utca 9./a és a XVIII. kerületi Lakatos út 34. számú társasházat. A lakók eldönthetik, hogy a beérkezett 230 pályamű közül melyiket választják saját épületükre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.