Ingatlanügyek és gyanúk: Terézváros az AB-hez fordul

Folytatódik a terézvárosi ingatlanügyek miatti csatározás: az Andrássy út 47. eladása ügyében meggyanúsított Verók István polgármester Alkotmánybírósághoz fordult. Szerinte mulasztásos alkotmánysértés, hogy az önkormányzati képviselők felelősségét nem szabályozták megfelelően. Eközben a helyi ellenzék a kerületi MSZP-székház pincéjéért aggódik, amit szerintük alulértékeltek, a kerület szerint viszont nem, mert se közmű, se ablak nincs az ingatlanban.

Mulasztásos alkotmánysértés miatt fordult Alkotmánybírósághoz Verók István, Terézváros szocialista polgármestere. A politikus szerint a jogalkotó elmulasztotta megalkotni azokat a szabályokat, amelyek az önkormányzati képviselők felelősségét tisztázzák a képviselőtestületi döntéshozatal során, valamint szavazatukhoz kapcsolódóan. Ez a mulasztás veszélyezteti az alkotmányos önkormányzati alapjogokat, a jogbiztonságot és a zavartalan, fenyegetettségtől mentes képviselői működés függetlenségét - derül ki a kerületi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mint arról a Népszabadság többször is beszámolt, az előző ciklusban eldöntött ingatlanhasznosítások közül több ügyben is rendőrségi, ügyészségi nyomozás folyik. Az Andrássy út 47. számú épület öt évvel ezelőtti, 150 millió forintért történt , pályázat nélküli eladása ügyében hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a BRFK, az ügyészség fokozott felügyelete mellett. A döntést annak idején megszavazó politikusokat - összesen 13 embert, köztük a polgármestert és a mostani testület nyolc tagját - gyanúsítottként hallgatnak ki.

A meggyanúsítás mögött Verók István polgármester a Fidesz ügyészségre nehezedő politikai nyomását vélelmezte, az eljárást pedig egyfelelől jogi nonszensznek, másrészt alkotmánysértőnek nevezte. A kerület vezetőinek érvelése szerint az önkormányzati képviselő el sem követhet hűtlen kezelést, hiszen nem idegen, hanem az önkormányzat saját vagyonát kezeli. A kerület szerint az Andrássy út 47. eladása törvényes volt, a vételár azért volt alacsony, mert a vevőt terhelte a bérlők kiköltöztetése.

A helyi ellenzék szerint mindeközben változatlanul zajlik tovább a szerintük aggályos ingatlanhasznosítás. Wertán Zsolt (KDNP) nyílt levélben hívta fel a figyelmet, hogy a kerületi MSZP-székház épületében lévő ingatlan elidegenítésétől döntött a helyi gazdasági bizottság legutóbbi ülésén. Az ellenzéki városatya szerint a szocialistákhoz köthető értékbecslő meglehetősen alacsonyra becsülte az ingatlan értékét, amelyre négyzetméterenként alig negyvenezer forintot határozott meg. Wertán szerint ennyiért még a külvárosban sem lehet bódét venni, ezért felszólította a kerület vezetését, hogy a polgármester állíttassa le az ingatlanértékesítéseket.

A VI. kerületi polgármesteri hivatal sajtófőnöke, Szilágyi Erika ezzel kapcsolatban lapunkkal azt tudatta: a szóban forgó ingatlan egy dohos, penészes, 78 négyzetméteres pince, ablakok és közművek nélkül. A sajtőfönök emlékeztetett arra, hogy eredetileg árvereztetni akarták a pincét, ez a javaslat azonban a bizottságban nem kapott többséget, amiről Wertánnak is tudnia kellett, ezért kijelentései "tudatos megtévesztésnek tekinthetők".

 

Andrássy út 47.
Andrássy út 47.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.