Influenzaoltás: oltópontokon igen, patikákban nem

Már működnek azok az oltópontok, ahol percek alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni vakcinát. Gyógyszerészek viszont továbbra sem olthatnak be senkit.

Országszerte 15 helyen már működnek az oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást – közölte az oltóponthálózatot működető Sanofi Pasteur csütörtökön az MTI-vel.

"Az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra, és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás beadatására" – idézte a közlemény Labancz Lászlónak, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének szavait.

Véleménye szerint az influenza elleni oltást a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie.
 A tavalyi tapasztalatok alapján "jól vizsgáztak az oltópontok" – áll a közleményben. 


Az országszerte jelenleg 15 helyen működő oltópont olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelőben van, ahol az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható. 


A cég szerint az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, illetve hajlamosabbak a megfázásra, gyakrabban kapják el az influenzát, továbbá a cukorbetegeknek és azoknak, akik gyakran tartózkodnak zsúfolt helyeken, illetve azon családoknak, ahol kisgyermek van.

Kiemelték, hogy az oltópontokon elérhető a legmodernebb, mikrotűs, valamint a hagyományos vakcina is. Továbbá az idei szezonban már a pneumococcus elleni oltás is elérhető az oltópontokon, amely az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt.

Az ÁNTSZ az influenzahelyzetről szóló legfrissebb jelentésében azt írta: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 12. és november 18. között az országban az előző héthez hasonló számú, mintegy 5200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az összesen 19 influenzagyanús betegtől érkezett légúti minták közül egyben sem mutatták ki a vírus jelenlétét – tették hozzá.

Patikus nem adhatja be az oltást

Az egészségügyi államtitkárságnak jelenleg nincs olyan elképzelése, amely alapján a gyógyszerészek is beadhatnának influenza elleni védőoltást. Az államtitkárság így reagált az MTI megkeresésére a Világgazdaság hétfői cikkére, amelyben a lap azt írta: már a szaktárca előtt van a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) javaslata, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás.

A feladatra a mintegy 2300 gyógyszertárból jelenleg nagyjából háromszáz lehet alkalmas. Az influenza elleni oltás patikákban való beadása nem új megoldás, számos országban, például az Egyesült Államokban, Írországban, Portugáliában bevett gyakorlat – közölte az újság.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a kamarának valóban van ilyen javaslata. Mint kiemelte: Magyarországon forgalmaznak olyan mikrotűs, nem támogatott influenzavakcinát, amelyet a gyógyszerész is kockázatmentesen beadhatna, és nem kellene azzal orvoshoz menni.

A külföldi tapasztalatok azt mutatják, azáltal, hogy a vakcina kiváltásakor helyben megkapható a védőoltás, a lakosság "átoltottsága" ugrásszerűen megnő, ami társadalmi szinten is előnyös lehet, mert így csökkenthető az influenzajárvány terjedése.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.