Influenza: a Fidesz Angliát állította példának a magyar kormány elé

Ismét kiállt egy fideszes képviselő – Krupper András –, hogy bejelentse: a kormány nem készült föl az új típusú influenzajárványra. Angliát hozta követendő példának, ott a kormány „11 oldalas tájékoztató füzetet” küld minden családnak. (Valószínűleg egy oldal üresen marad, mert minden brosúrának páros számú oldala van.) A minisztérium válasza azóta megszületett.

A Fidesz szerint a lakosságot is fel kellene készíteni az új típusú influenzajárványra; a legnagyobb ellenzéki párt úgy látja, Magyarországon jelenleg senki nem tudja, mit kell tenni.

A kormányzat eddig semmit nem tett az ügyben, hogy az országot felkészítse az influenzajárványra - vélekedett Kupper András fideszes képviselő sajtótájékoztatóján, Budapesten. Ismertetése szerint az egyik munkatársa felhívta azt a zöld számot, amelyen tájékoztatást lehet kapni, ám két napon keresztül kellett hívnia, mire egyszer vonalat kapott. Ekkor - folytatta Kupper András - tanácsokat kért, és azt mondták neki: ne menjen el a Sziget fesztiválra, ha pedig bármilyen problémája van, forduljon orvoshoz.

Az ellenzéki képviselő ezzel szemben példaként Angliát említette, ahol - közlése szerint - minden háztartásba eljuttatnak egy 11 oldalas tájékoztató füzetet. Az egész társadalmat tájékoztatni kellene arról, mikor mi a teendő, és felvilágosítani, milyen „veszélynek vagyunk kitéve" - mondta Kupper András.

Arra a kérdésre, hogy mennyi és mi lenne az elégséges, az ideális a tájékoztatásban, a politikus közölte: egy járvány idején semmi sem lehet elegendő, a semmittevés azonban biztos, hogy nem elég. Álláspontja szerint miközben a járvány „a nyakunkban", a kórházak a hétköznapi feladataikat sem tudják ellátni. - Az egy hónap múlva beköszönő járványszezonra a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat - tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye

Meglehetősen furcsa logika szerint gondolkoznak az ellenzék egészségügyi szakpolitikusai. Érthetetlen ugyanis, hogy miért nyilatkozik influenza vakcina ügyben egyik nap Pesti Imre a kormány büntetőjogi felelősségre vonásáról, és másnap miért tartja Mikola István ugyanazt a vakcinát kiváló minőségűnek és a kormány által rendelt hatmilliós adagszámot elegendőnek.

Hasonlóan meglepő és minden alap nélküli Kupper András állítása is, miszerint Magyarország nem készült fel az új típusú influenza elleni védekezésre. Kupper képviselő úrnak nem feltétlenül kell tisztában lennie járványügyi kérdésekkel, hiszen nem rendelkezik epidemiológus szakképesítéssel. Az azonban tőle is elvárható lenne, hogy mielőtt sajtótájékoztatót tart, kikéri a szakemberek véleményét, akár Mikola Istvánét is, aki rendelkezik epidemiológus szakvizsgával, és korábban az ÁNTSZ munkatársa is volt.

A képviselő úr figyelmét nyilván elkerülte, hogy Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést. Az elfogadott influenza pandémiás terv teljes összhangban van az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásaival. A kormányzat eddig is megtette és ezután is megteszi a szükséges intézkedéseket, és biztosítja a szükséges erőforrásokat. Épp a héten döntött a kormány összesen hatmillió adag új típusú influenza elleni vakcina beszerzéséről. Minderről a kormány, a szakminiszter és az országos tisztifőorvos folyamatosan és naprakészen tájékoztatja a közvéleményt.

A megelőzést és felkészülést szolgáló intézkedések a Sziget-fesztiválra is kiterjednek. Képviselő úr, ezúton elsőként Önt hívjuk meg Székely Tamás egészségügyi miniszter erről szóló sajtótájékoztatójára. Hétfőn 13.00 órakor az Óbudai-szigeten képviselő úr is megbizonyosodhat róla, hogy nincs oka aggodalomra sem Önnek, sem a fesztiválozóknak, sem a közvéleménynek.

Kiadó: Egészségügyi Minisztérium

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.