Indul a szemétszállítás Martfűn

Amiről a helyi önkormányzat és a polgármester fél évig nem tudott dönteni, ahhoz a katasztrófavédelemnek csak napokra volt szüksége: ha csak átmeneti időre is, de megoldották a szemétszállítást Martfűn.

Már a héten ismét megjelennek majd a kukásautók Martfűn. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének szerdai döntése alapján a többségében a szolnoki önkormányzat tulajdonában levő Remondis Zrt. feladata lesz, hogy elvigye a kisvárosban keletkezett hulladékot. Egy közelmúltban elfogadott törvénymódosítás alapján a katasztrófavédelemnek kell ugyanis kijelölnie a kényszerszolgáltatót, ha az önkormányzat nem biztosítja a hulladékszállítási közszolgáltatást.

Varga Béla tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgáltatót a személyi és tárgyi feltételek megléte és a szabad kapacitás alapján jelölte ki, a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, így az azonnal végrehajtható. A döntésre 15 nap állt volna rendelkezésre, de a katasztrófavédelem ennél gyorsabban intézkedett.

Egyébként már idén januárban lehetett tudni, hogy a szemétügyben Martfűn lépni kell, mert a hulladékszállításra kötött szerződést a szolgáltató – miután a települési önkormányzat elutasította a szemétdíj felemelését, illetve az emelkedő költségek kompenzálását – felmondta.

A hat hónapos felmondási idő végéig viszont az önkormányzat – a polgármester szerint a jogi szabályozás bizonytalanságai miatt – nem talált másik szolgáltatót. Így jó néhány napja Martfűn senki nem szállítja el a szemetet.

A közérdekű szolgáltató kijelölésével a helyzet átmenetileg megoldódik, de a Remondist – amely alvállalkozóként eddig is gyűjtötte a városban a hulladékot – legfeljebb egy évig kötelezhetik a hatóságok a közszolgáltatás ellátására. A cég különben önként vállalkozott a feladatra.

A lakosság mindebből különben nem fog semmit észrevenni, mert a szemétdíj változatlan marad, a szemétszállítás esetleges többletköltségeit pedig az állam fogja megtéríteni. A hulladék összegyűjtése is a korábban megszokott rendben folyik majd: hétfőn, szerdán és pénteken érkezik a kukásautó, az 1100 literes gyűjtőedényeket pedig pénteken helyezik ki a településen.

A város képviselő-testülete június 27-én úgy döntött, hogy saját kézbe veszi a szemétszállítást. Így határoztak arról, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő Martfűi Városfejlesztési és Ingatlankezelői Szolgáltató Önkormányzati Nonprofit Kft. tevékenységi körét a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással bővítik ki. Ha ez a szándék marad, a településnek most egy éve van arra, hogy megteremtse a szemétszállítás feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.