Index: saját szolgálata hallgatta le Hende Csabát

Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a Katonai Biztonsági Szolgálatnál történt gyors személycserék hátterében az Index információi szerint.

A hírportál cikke emlékeztet, hogy egy májusi írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy Horváth József vezérőrnagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából.

A hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt. Az Index szerint a kirúgások mögött valójában egy olyan titkos akció állt, amelyben Hende Csaba honvédelmi minisztert is lehallgatták. A tárcavezetőt érintő megfigyelésről azonban informálisan tudomást szereztek a tárcánál, ezért kellett azonnal távoznia a műveleti irányítónak, valamint egy harmadik tisztnek.

„Hogy miért hallgatták le a minisztert, arról szakmai berkekben is csak zavaros feltételezések vannak, a konkrét okát nem tudjuk, de többen azt feltételezik, hogy nem Hende volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe. Amikor Hendét a nemzetbiztonsági bizottság június 18-i nyílt ülésén kérdezték, csak mosolygott, és annyit mondott: 'Akár nyílt, akár zárt ülést tartanak, akkor is csak annyit tud mondani, hogy Tóthnak lejárt a hároméves szerződése'” - olvasható az Index cikkében.

A hírportál emlékeztet: Horváth József neve pont egy megfigyelési ügy kapcsán vált ismertté a sajtóban. A III/III-as csoportfőnökségtől indult titkosszolgálati szakember az UD Zrt. egyik vezetője volt, amikor a cég körül Dávid Ibolya, egykori MDF-elnök esetleges megfigyelése miatt kitört a botrány. „A Szilvásy-Laborc duó érintettsége miatt politikailag is fontossá vált UD-ügy főszereplőjeként Horváth egy ideig esélyes volt az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatói posztjára is, de a terület nehezen átlátható belharcai miatt végül a katonai elhárítás főigazgató-helyettesi székében kötött ki 2010 nyarán” – olvasható az Indexen.

A Népszabadság megkereste a Honvédelmi Minisztériumot is, ahol nem kívántak érdemben reagálni a cikk állításaira, mondván a két vezető távozásáról korábban már mindent elmondtak. Vagyis, a HM tartja magát a korábban közölt hivatalos verzióhoz.

Hende Csaba honvédelmi miniszter kipróbál egy éjjellátó-készüléket
Táborfalva, 2012. október 11. Hende Csaba honvédelmi miniszter kipróbál egy éjjellátó-készüléket a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalja és a National Geographic Channel új televíziós sorozatához kapcsolódó nyereményjáték győzteseinek négynapos kiképzése keretében tartott éjszakai gyakorlat előtt a honvédség táborfalvai kiképző bázisán 2012. október 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.