Index.hu: bekapcsolták az elakadásjelzőt?

Tényfeltáró cikket közöl a Kreatív Online "Mi folyik az Indexnél?" címmel. Az írás arra keresi a választ, mi állhat a hírportál vezetőinek sorozatos távozása mögött, illetve valóban politikai nyomást gyakorol-e a szerkesztőségre a tulajdonos.

Mi folyik az Indexnél? - teszi fel a kérdést a Kreatív Online. "Múlt hétfőn Uj Péter főszerkesztő jelentette be távozását, előtte Kardos Gábor ügyvezető, Tóta W. Árpád publicista, korábban Vaszily Miklós vezérigazgató, Barczi Imre, a, Blog.hu alapítója, Illés A. Etele vezető dizájner és még számos munkatárs távozott." A hosszú cikk arra keresi a választ, hogy valóban politikai nyomás nehezedik-e a tulajdonoson, Spéder Zoltánon keresztül a szerkesztőségre?

Az elmúlt hónapok felmondásai mögött a tulajdonossal való konfliktusok állnak - írja a portál.

Spéder Zoltánnal alapvetően két okból: közismerten autoriter cégvezetési stílusa és politikai-gazdasági kapcsolataiból adódó tartalmi elvárások miatt konfrontálódott a szerkesztőség. Spéder, aki jelenleg az Indexet kiadó Central European Media & Publishing (CEMP) igazgatótanácsának elnöke, 2005-ben, még az OTP vezérigazgató-helyetteseként tűnt fel az Index mögött, 2007-től, az OTP-től való távozása után pedig egyre aktívabban volt jelen az Index cégvezetésében. Ahogy a Kreatív Online egyik informátora fogalmazott: „Kénye-kedve szerint talált húszezer forintos tételeket, amiket nem fizetett ki a cég, és különböző juttatásokat is megvont.” Ismerői szerint a tulajdonos vezetési stílusát leginkább az jellemzi, hogy igyekszik mindent saját maga ellenőrizni és kézbe fogni, a beosztottait pedig megpróbálja végrehajtói szinten tartani, anélkül hogy a nagyobb folyamatokat áttekinthetnék. Ez az Index híresen laza, kaotikus és sok szempontból demokratikus szervezeti működésével nyilvánvalóan nem fért és fér össze.

A portál szerint a konfliktusok kezelése Kardos Gábor ügyvezetőre és a leginkább konfliktuskerülő személyiségként jellemezhető Uj Péterre maradt. Ráadásul a közelgő választások és a várható kormányváltás is éreztette hatását. A politikai-médiabeli viszonyokat ismerők azt jósolták, hogy a Fidesz irányából nyomás fog nehezedni Spéderre mint bár jobboldali, de mégis független, így nehezebben irányítható médiatulajra. A párt köreiből rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy az Index a legfontosabb online csatorna, emiatt mindenképpen ellenőrzés alá kell vonni, és ha nem sikerül, akkor „ki kell csinálni”.

Ilyen körülmények között jelent meg tavaly június 4-én, kormányváltás után az a cikk, amely a miniszterelnök első brüsszeli útjáról szólt, amikor megpróbált magasabb államháztartási hiányszámot elérni az Európai Bizottságnál, sikertelenül. A pletykák szerint az "Orbán pofonért utazott Brüsszelbe" című írást Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, korábbi pénzügyminiszter, vadabb pletykák szerint maga Orbán Viktor is szóvá tette Spédernek. Nem elrugaszkodott feltételezés, hogy a cikket jegyző Baksa Roland későbbi távozásához ez is hozzájárulhatott. (Baksa most az Origo gazdasági újságírója.)

A későbbiekben számos újságíróhoz jutottak el olyan visszajelzések a párt köreiből, hogy szerintük az Indexben valamiféle baloldali fordulat folyik, szinte minden napra jutott valami feszültség egy-egy hír, ad absurdum blogketreces blogcím miatt, ami nyilvánvalóan nagyon érzékenyen érintette a tulajdonost, aki emiatt még keményebben akarta fogni a szerkesztőséget, első intézkedésként letiltva a havi jutalomkeretet. Spéder vezetési stílusával tisztában lévő ismerősei szerint legszívesebben ő személyesen szerkesztené a címlapot, így az a – a több szerkesztőségi munkatárs által elmesélt – sztori sem tűnik teljesen alaptalannak, amikor a tulajdonos az éjszakai ügyeletesnek közvetlenül – főszerkesztőt, ügyeletes szerkesztőt megkerülve – telefonált, hogy cserélje le a címlapképet Schmidt Máriáról, mert előnytelen - írja a Kreatív Online.

Folyamatos konfliktusforrás volt a tulajdonos és a főszerkesztő között Tóta W. Árpád személye is, akit Spéder Zoltán köztudottan el akart távolítani a laptól, amin Tóta egyre inkább kormányellenes, egyre szókimondóbb stílusa sem segített. Uj Péter nem volt hajlandó kirúgni Tótát, bár az Index első fegyelmijét kénytelen volt kiosztani neki a híres, Szalai Annamáriát ábrázoló photoshopolt pornófotó belinkelése miatt. (Tóta egyébként 2011. augusztus közepén mondott fel, és egy hete a hvg.hu-hoz igazolt.) Egy másik fegyelmit az azóta távozott Tevan Imre főszerkesztő-helyettes kapta, teljesen abszurd módon Uj Péter egy tumblres posztjának reblogolásáért, amelyben Csányi Sándor akkor nyilvánosságra került UD Zrt.-s hangfelvételeinek okán emlegette az oligarchákat. A botrány után az Indexről eltűntek az OTP hirdetései.

Év eleje óta Uj Péter szinte nem is vett részt a szerkesztőség munkájában, volt, aki szerint apatikussá vált, mások azt gondolták, valamiféle megoldáson – menekülésen, új lap létrehozásán – törte a fejét. A megromlott hangulatban további kulcsemberek hagyták ott a céget – persze nyilván volt olyan is, akinél nem ez volt a fő motiváció –, majd augusztusban Kardos Gábor ügyvezető is  felállt. Az ő távozásáról keveset tudni, de vélekedések szerint egyszerűen belefáradt a tulajdonossal való folyamatos konfrontációba. A bejelentéskor Uj Péter a beszámolók szerint elcsukló hangon közölte a szerkesztőséggel: mindennek vége - fogalmaz a cikk.

A portál megkereste kérdéseivel a tulajdonost. Leginkább azt tudakolták Spéder Zoltántól, hogy mi igaz a Kreatív Online információiból, vagyis a konfliktusokból és a tulajdonosi nyomásgyakorlásból. Kérdéseikre a következő választ kapták:

„A tulajdonosok azért vásárolták meg annak idején az Indexet, mert korszerű, független és meghatározó erejű webes kiadvány. Az Index attól működött jól az elmúlt évtized során, hogy sem piaci, sem politikai érdekek nem befolyásolták a tartalmát. Az Index és a CEMP néven ismert elektronikus médiacsoport többi tagja mind annak köszönheti a sikerét, hogy elsősorban az olvasóinak, felhasználóinak akar megfelelni, és azoknak tartozik felelősséggel. A tulajdonosi cél az, hogy azok az értékek, amelyek az Indexet a jelenlegi piaci pozíciójába juttatták, a jövőben is érvényesüljenek.”

Itt tart tehát az ügy, a lap jövője jelen pillanatban még homályos. De ahogy egy munkatárs megfogalmazta: „Nem vették észre, hogy alacsony bérrel, szar munkakörülményekkel, sok munkával nem azért dolgozik itt mindenki, mert máshol nem tud, hanem mert szeret” - zárul a cikk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.