Immár hivatalos: Jávor Benedek viszi tovább az LMP-frakciót

Nagy többséggel Jávor Benedeket választotta az LMP kongresszusa az ökopárt új frakcióvezetőjének. Elődje, Schiffer András hivatalosan azért mondott le, mert a frakcióban nem volt többsége az önálló politizálásnak.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökét, Jávor Benedeket választotta a Lehet Más a Politika kongresszusa a parlamenti képviselőcsoport új vezetőjének. A személycserére azután volt szükség, hogy Schiffer András lemondott a frakcióvezetői posztról, mert szerinte nem volt már meg az LMP – általa képviselt és szorgalmazott – önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai szerinte bizalmi válságot okoztak a képviselőcsoportban.

Ehhez képest az LMP kongresszusa szombaton azt a döntést hozta, hogy a párt nem vesz részt az Ellenzéki Kerekasztal munkájában. Sőt, egyértelművé tették: „Az LMP a programját azokkal a civil és szakmai szervezetekkel, parlamenten kívüli mozgalmakkal, pártokkal kívánja megvitatni, amelyek maguk is tiszta lappal igyekeznek hozzájárulni az országunk megújulásához, és az Orbán-kormány kritikája mellett, hozzánk hasonlóan, napirenden akarják tartani a hozzá vezető út kritikáját is. Az LMP önállóan készül a soron következő parlamenti választásra. A parlament jelenlegi pártjai között nem látunk olyan partnert, akivel a ciklus hátralevő részében rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne” – szerepel a döntésben.

Vágó Gábor szóvivő, az LMP országgyűlési képviselője lapunk azon kérdésére, miszerint nincs-e ellentmondás abban, hogy Schiffer András az önálló politizálás hiányzó támogatásával indokolta lemondását, majd végül a kongresszus mégis épp ezt erősítette meg, azt válaszolta: „A stratégiai döntések vitájának a helye egy demokratikus pártban a kongresszus. A frakció is a kongresszus által felvázolt utat fogja bejárni. Ez a dolgok természetes rendje” – fogalmazott. Arra a kérdésünkre, hogy ez értelmezhető-e úgy: az LMP képviselőcsoportjának többsége nem feltétlenül azonosul a többségi döntéssel, de elfogadja és végrehajtja azt, Vágó úgy reagált: „A frakció nem döntéshozó szerv, s mivel nem is nyilvánított véleményt ebben a kérdésben, így ez fel sem merül” – mondta a szóvivő.

Jávor Benedek biológus, az LMP egyik alapítója, korábbi főpolgármester-jelöltje. Brüsszelben és Párizsban is kutatott, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója. A 2010-es országgyűlési választásokon a budapesti 15. számú választókerületben indult, de mandátumot az LMP fővárosi listájának első helyéről szerzett.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Jávor Benedek a kongresszus utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az emberek közé szeretné kivinni a politikát, mert a kormány „gyakorlatilag formálissá tette” az Országházban végzett munkát. Jávor hangsúlyozta, hogy az "Új Ellenállás" keretében az LMP közvetlen kapcsolatot akar létrehozni a választókkal, és olyan tömegtámogatást szeretne teremteni, amely képessé teszi a pártot illetve az ellenzéket arra, hogy 2014-ben leváltsák az Orbán-kormányt.

Jávor rámutatott: mobilizálni kell azt a több mint négymillió szavazót, akik jelenleg egyik parlamenti pártot sem támogatják, ezért az LMP nekik akar alternatívát felkínálni.

Schiffer András és Jávor Benedek az LMP-kongresszuson
LMP, Schiffer András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.