Jönnek az új metrókocsik

Már az idén forgalomba állhatnak a 2-es metró vonalán az Alstom által gyártott új metrókocsik, amelyeket hétfőn mutattak be Budapesten.

Demszky Gábor főpolgármester az új, Metropolis típusú járműveket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2010 végéig az  Alstom Transport összesen 170 metrókocsit szállít Budapestre. A 2-es  metró vonalán közlekedik majd 22, egyenként 5 kocsiból álló  szerelvény. A többi kocsi a 4-es metró vonalán jár, ahol a  szerelvények négy kocsiból állnak majd.

A leendő és a mostani metrókocsi
Az új francia és a régi orosz metrókocsi

A 2-es vonalán közlekedő szerelvény kétszer olyan hosszú, mint  egy Combino villamos, azaz pontosan 100 méter és ezer ember  befogadására képes. Az utastér egybenyitott, a kocsik  légkondicionáltak. A metró energiatakarékos, mert fékezésénél áramot  táplál vissza - részletezte a főpolgármester.

Mint Demszky Gábor elmondta, a 4-es metró vonalán automata  vezérlésűek lesznek a kocsik, míg a 2-esen - csakúgy mint eddig -  vezető fogja azokat irányítani. A 4-es (zöld) vonalon közlekedő  szerelvények 80 kilométeres óránkénti sebességgel tudnak majd  haladni, a 2-es szerelvényeinek legnagyobb sebessége 70 kilométer  lesz óránként.

A főpolgármester megjegyezte, hogy továbbra is tartanak a  tárgyalások a BKV és a gyártó cég között, mert az összesen 65  milliárd forintért vásárolt 37 metrószerelvényből a 2-es metróra  szánt 22 járművet 2008 májusától kellett volna leszállítani. Az  Alstom azonban tavaly júliusban jelezte, hogy az előzetes  típusengedély késedelmes beszerzése miatt hónapokat csúszik a  szállítás.

A "piros metró" vonalára szánt szerelvények típusengedélyét még  nem adták ki a hatóságok - tette hozzá a főpolgármester.   
A Metropolis típusú metrókocsik a cég lengyelországi, katowicei  gyárából érkeztek Budapestre egy speciális szállítójárművön. Az új  metrókocsikat Franciaországban tervezték, a főbb részegységeit is  ott gyártják, a kocsiszekrények elkészítését és összeszerelését viszont az Alstom katowicei gyárában végzik.

 

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.