Íme, a második Orbán-kormány

A nemzeti ügyek politikáját képviseli a leendő kormány, mert a választók voksaikkal megdöntöttek egy rendszert - mondta Orbán Viktor, amikor a Parlamentben felsorakozott leendő minisztereivel a "Honalapító pusztaszeri nemzetgyűlés emlékére" című gobelin-kép alatt. A leendő kormányfő a minisztereivel szembeni elvárásokat is elmondta, ők pedig felvázolták néhány elképzelésüket.

A Parlament Vadász-termében délelőtt 10 órakor összeültek a második Orbán-kormány leendő miniszterei. Orbán Viktor, a miniszterelnöki poszt várományosa a "kormányülést" követően fél 12-kor a Parlament Gobelin-termében felsorakozott a "kijelölt" miniszterekkel a sajtó képviselői előtt (a "Honalapító pusztaszeri nemzetgyűlés emlékére"című gobelin-kép alatt) - és kormánynévsort hirdetett. (Nyolc minisztériumával egyébként ez lesz a rendszerváltás óta a legkisebb kormány.)

Olyan kormánytagokra van szükség Magyarországnak, melyek meg tudnak felelni a kihívásoknak, megfelelő kvalitás, jártasság jellemzi őket, tapasztalt emberek, tapasztalt vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetők legyenek - így vezette fel Orbán Viktor a leendő kormánytagok bemutatását.

Miniszterelnök: Orbán Viktor

Miniszterelnök-helyettes: Navracsics Tibor

Miniszterelnökséget vezető államtitkár (kabinetfőnök): Varga Mihály

Miniszterelnök-helyettes: Semjén Zsolt (nemzetpolitika, egyházügyek)

Miniszterelnöki szóvivő:
Szijjártó Péter

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Miniszter: Navracsics Tibor

Nemzeti Erőforrások Minisztériuma
Miniszter: Réthelyi Miklós

Réthelyi Miklósnak nehéz dolga lesz: lakonikusan megfogalmazva tőle azt várják, hogy mentse meg a magyar egészségügyet, építse újra a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő lehetőségét a fiatalok számára. Ő a legtapasztaltabb - indokolta a kiválasztást Orbán Viktor.

Nemzeti Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Miniszter: Matolcsy György

Orbán Viktor azt mondta: Matolcsy Györgytől azt várják, hogy a magyar gazdaságot állítsa talpra, "Széchenyi országépítő szellemében vezesse a területet".

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Miniszter: Fellegi Tamás

Fellegi Tamástól azt várják, hogy védje meg a közvagyont "az oligarchákkal szemben, vegye fel velük a küzdelmet", és remélik, sikerrel jár, az állam lehet jó gazda. Politikai-tudományos, üzleti tapasztalat jellemzi - méltatta miniszterét a leendő miniszterelnök.

Külügyminisztérium
Miniszter: Martonyi János

Martonyi János feladata az lesz, hogy hazánk visszaszerezze nemzetközi tekintélyét, vezényelje le az EU-elnökségi munkát, és legyen eredményes közép-európai együttműködés.

Honvédelmi Minisztérium
Miniszter: Hende Csaba

Hende Csabától azt várják, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi együttműködés rendszerében. "Vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák állandő szereplője legyen" - mondta Orbán Viktor.

Belügyminisztérium
Miniszter: Pintér Sándor

Pintér Sándornak helyre kell állítania a közrendet és a közbiztonságot, "nincs vesztegetni való idő" és úgy ismeri a területet, "mint saját tenyerét" - fogalmazott Orbán Viktor.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Miniszter: Fazekas Sándor

Fazekas Sándornak az lesz a feladata, hogy talpraállítsa a magyar vidéket, hiszen ez a jövő erőforrása. Karcag "büszke város", ennek a polgármestere a politikus - mondta a leendő kormányfő.

A leendő miniszterek életrajzát itt olvashatják.

Több, mint választás

A választás nem egyszerűen egy kormány megalakításáról szólt; a választók megdöntöttek egy rendszert és egy új gazdasági politikai rendszer mellett tették le a voksukat, a nemzeti ügyek politikáját kell képviselnie a következő kormánynak - hangoztatta Orbán Viktor.

Nagyobb tekintély, szélesebb hatáskör

Nagyobb tekintéllyel és hatáskörrel rendelkező miniszterekből álló kabinetet szeretett volna látni, "azzal a megfontolással, hogy a régi világban és a nyugati világban ma is a miniszter egy nagyon komoly önálló döntési pozíciókkal rendelkező politikai vezető" - jelentete ki bemutatott miniszterjelöltjeire utalva Orbán Viktor a Pralmanetben. "Olyan embereket választottam, akikről senki nem gondolja, hogy az én beosztottaim" - mondta, hozzáfűzve: mindenkit azzal a szándékkal nevezett ki, hogy ameddig bírja, addig csinálja. Kérdésre közölte, a kormányprogram bemutatásának időpontjával kapcsolatban Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes az illetékes. Néhány elképzelésüket azért már vázolták a miniszterjelöltek.

Hende Csaba átfogó szemléletben közelítené a honvédség ügyét

A honvédelem egész rendszerét át kell tekinteni, aminek csak egy része a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség - jelentette ki Hende Csaba. Az Orbán-kormány majdani minisztereit bemutató sajtóeseményt követően Hende Csaba az MTI kérdéseire elmondta, hogy a minisztériumon, a honvédségen túl fontosak az olyan kérdések is, mint a társadalom, vagy a gazdaság szereplőinek viszonya a honvédséggel.

Matolcsy György: euró 2011 végén

Azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani. Matolcsy György az MTI-nek az energiapolitikával kapcsolatban azt mondta: a következő kormány mindenképpen "kordában kívánja tartani" az energiaárakat. Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya - mondta. Hozzátette: jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

Véleménye szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon. Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését.

Fellegi Tamás szerint nem zárható ki a privatizáció

A hazai és európai uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását, a közbeszerzés egyszerűsítését és az EU keretein belül a magyar vállalkozások előnyhöz juttatását sorolta egyebek között a legfontosabb feladatok közé Fellegi Tamás. Az állami vagyongazdálkodással kapcsolatban azt mondta: nem zárható ki privatizáció, de nem ez a fő stratégiai irány. Az állami vagyon értékének a növelése a cél - fűzte hozzá.

Semjén Zsoltnak az egyházak ügye a szíve csücske

A kettős állampolgárság határon túli magyarok számára történő megadását említette az egyik legfontosabb célkitűzéseként Semjén Zsolt. A KDNP elnöke azt mondta, hogy általános miniszterelnök-helyettesként széles feladatkörrel bírhat majd. Hozzátette: az általános miniszterelnök-helyettes munkájába várhatóan "minden politikai jellegű feladat" beletartozik majd. Kiemelte, a határon túli magyarok számára a kettős állampolgárság biztosítása erkölcsi kötelesség, különösen 2004. december 5-ike, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta. Elmondta azt is, hogy bizonyos egyházpolitikai kérdésekkel is szívesen foglakozna majd, hiszen az egyházak ügye a "szíve csücske".

Fazekas Sándor versenyképes vidéket szeretne

Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségek tekintetében és a lakosság megélhetésének biztosításában. Mindezek érdekében kell majd megtenni a szükséges lépéseket, ha a tényleges átadás-átvétel megtörtént a tárcánál. Megerősítette, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd a vízgazdálkodás, a természet- és környezetvédelem is.

Pintér Sándor szerint rend lesz

Pintér Sándor belügyminiszterként elsőként a kistelepülések közrendjének és közbiztonságának megjavításához lát hozzá. Közölte: szeretné azt éreztetni, hogy "megjöttünk, rend és közbiztonság lesz az ország minden egyes területén". Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálatokat miként szervezné át, azt válaszolta: ezt akkor kell eldönteni, ha azok a tárcához tartoznak majd. Arra, hogy szeretne-e új vezetőket a rendőrség élére, azt mondta: a mostani vezetés jelentős részével együtt szeretne dolgozni. Pintér Sándor közölte még, hogy felül kell vizsgálni, a regionalizálásnak nevezett bűnügyi munka meghozta-e azt az eredményt, amelyet célul tűztek ki.

Réthelyi Miklós szeretné az orvosok munkáját zavarmentessé tenni

Öt ágazat, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a szociális ügyek és a sport tartoznak majd az újonnan alakuló Nemzeti Erőforrások Minisztériumához - mondta hétfőn Réthelyi Miklós, aki az egészségügy területén elsődleges feladatként a kórházak pénzügyi helyzetének rendezését és a rezidensek helyzetének tisztázást jelölte meg.

Arra a kérdésre, mennyi forrással gazdálkodna az új minisztérium Réthelyi Miklós még nem tudott válaszolni. Mint mondta, tudatában van annak, hogy a források szűkösek, egy esetleges új költségvetés esetén sem több forrással kell majd számolni, inkább kevesebbel.

Martonyi János először az ország önbizalmát állítaná vissza

Martonyi János szerint először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan kell markáns, határozott kül- és Európa-politikát folytatni. A kettős állampolgárságról azt mondta: nincs arról szó, hogy egy törvénnyel automatikusan több százezer, vagy több millió szomszédos országban élő magyar állampolgárságot kap. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy Orbán Viktor hétfőn bemutatta leendő kormányát, amelyben Martonyi János vezetheti a Külügyminisztériumot.

A miniszterek nyilatkozatai bővebben itt olvashatók.

Itthon kell adózni!

 "Együtt sírunk, együtt nevetünk. Itt kell adózni!" Az ország-pénzügyi vezetőitől az emberek azt várják, hogy ne vonják ki magukat a törvények hatálya alól - így válaszolt Orbán Viktor a parlament Vadász termében újságírók előtt a jegybanelnökkel való közös munkára vonatkozó kérdésre. Ez egy elvi kérdés, nem pedig személyes kérdés, és nem a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének kérdése - tette hozzá a leendő miniszterelnök.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje beszél a Parlament Vadásztermében, ahol bemutatja leendő kormányának tagjait
Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje beszél a Parlament Vadásztermében, ahol bemutatja leendõ kormányának tagjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.