Íme, a Fidesz jelöltje a Nemzeti Emlékezet Bizottság élére

Földváryné Kiss Rékát javasolja a Fidesz a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének. A testület parlament által választott tagjainak Ötvös Istvánt és Soós Viktor Attilát javasolja a kormánypárt.

A jelölésekről szóló határozati javaslatokat pénteken nyújtották be fideszes képviselők az Országgyűlésnek. Az 1975-ben született Földváryné Kiss Réka az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett néprajz és történelem szakon. A benyújtott önéletrajza szerint a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetében 14 éve dolgozik, 2012 óta tudományos főmunkatársként. A feltüntetett legfontosabb publikációi között többségében egyháztörténeti munkák szerepelnek.

A parlament által választott bizottsági tagoknak Ötvös Istvánt és Soós Viktor Attilát javasolja a Fidesz. Ötvös István 1972-ben született, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jelenkortörténet Tanszékén tanszékvezető, egyetemi docens. Tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, valamint az ELTE Történettudományi Doktori Iskoláján folytatta. Megbízott kutatóként dolgozott az Országgyűlés Hivatalánál, megbízott előadóként pedig a Babes-Bolyai egyetemen is.

A kormánypárt másik jelöltje, Soós Viktor Attila 1979-es születésű, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett hittanári szakon; részt vesz az ELTE Történettudományi Doktori Iskola Új- és jelenkori magyar történeti programjában. Számos egyháztörténeti munkát publikált.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökét és két tagját a tervek szerint hétfőn választja meg az Országgyűlés kétharmados többséggel. A testület öttagú lesz, a fennmaradó kettőt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan ember foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be a 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idősebb 42 évesnél.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozásáról decemberben döntött a Ház, a jelölés határideje péntek délután volt. Jelölt az lehet, akit az országgyűlési képviselők legalább egyötöde írásban ajánl. Egy képviselő két tag- és egy elnökjelöltet ajánlhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.