'Ilyenre csak a kommunisták és a nyilasok vetemedtek'

Kedden délelőtt folytatódott az ELTE bölcsészettudományi karán a hallgatók egyetemfoglalása. A mintegy 30-40 aktivista több alkalommal is összetűzésbe keveredett a kar oktatóival és hallgatóival, akik számon kérték rajtuk, hogy miért akadályozzák a tanítást. A kari dékán jogellenesnek tartja a megmozdulást, ám a kérése ellenére a hallgatók nem hagyták el az elfoglalt előadótermeket.

Kedden délelőtt folytatódott az ELTE hallgatóinak egyetemfoglalása az intézmény bölcsészettudományi karán. A hétfő esti fórumon megszavazottak értelmében mintegy 30-40-en – jórészt a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái – a BTK Trefort-kerti campusán töltötték az éjszakát, délelőtt pedig újabb teremfoglalásokkal folytatták a tiltakozó akciójukat.

Az egyetemfoglalók operatív stábja a reggeli értekezletén úgy döntött, a mai napon egyrészt a tantermek elfoglalásával, a többi diák meggyőzésével próbálják növelni a demonstrálók táborát. Arról, hogy meddig folytatják a blokádot, a kedd esti fórumon hoznak majd döntést. Hétfőn este a többség amellett foglalt állást, hogy az egyetem megszállását egészen addig fenn kell tartani, amíg Balog Zoltán szakminiszter alá nem írja a HaHa által előkészített, a hallgatók hat pontját rögzítő megállapodástervezetet. A diákok követelései között szerepel egyebek mellett a hallgatói szerződések rendszerének eltörlése, a felsőoktatási intézmények állami támogatásnak visszaállítása a két évvel ezelőtti szintre, valamint az egyetemek gazdasági autonómiájának megtartása.

A hallgatói akciót vegyes érzelmekkel fogadták az intézményben. Dezső Tamás kari dékán még hétfőn közleményben ítélte el a blokádot, ám nem tett konkrét lépéseket a kialakult helyzet felszámolására. A teremfoglalásokra az órákon részt vevő hallgatók és oktatók eltérően reagáltak: voltak, akik azonnal csatlakoztak a demonstrálókhoz, mások éles szócsatába keveredve próbálták meggyőzni a tiltakozókat az akciójuk értelmetlenségéről.

A Gombocz Zoltán terembe reggel fél kilenckor érkező Tolcsvai Nagy Gábor akadémikus például felelősségre vonta a fiatalokat, hogy miért akadályozzák őt a munkájában, társaikat pedig a tanulásban. A láthatóan zaklatott tanár távozófélben megjegyezte: a kommunistákra és a nyilasokra emlékezteti az a módszer, ahogy egy kisebbség át akarja venni az irányítást a többség fölött. A meghökkent diákok rövid eszmecsere után úgy döntöttek, sem ebben az esetben, sem később nem reagálnak az őket szélsőségesnek tituláló véleményekre.

Másfél órával később újabb konfliktus kerekedett: visszatért Tolcsvai tanár úr mintegy 50 hallgatóval, akik jelezték a teremfoglalóknak, ragaszkodnak hozzá, hogy a professzor megtarthassa az előadását. Heves vita kezdődött a teremfoglalók és a teremvisszafoglalók között: a demonstrálók be akarták vonni a fórumukba az újonnan érkezőket, akiket azonban hidegen hagytak a tiltakozók érvei. Miután Tolcsvai akadémikus nem tudta megtartani az előadását, az őrá kíváncsi diákok elhagyták a termet.

Nem sokkal később megjelent Dezső Tamás is, aki közölte: nincs az az ügy, ami felülírhatná az egyetem alapfeladatát, az oktatást. A dékán nem foglalt állást az egyetemfoglalók követeléseivel kapcsolatban, azt viszont leszögezte, hogy a cél nem szentesítheti az eszközt, a diákoknak az érdekérvényesítés más módját kellene választaniuk. Dezső Tamás ismételten megkérte a hallgatókat, hogy hagyják el az előadókat, és ne zavarják tovább a tanítást, ám az egyetemfoglalók nem távoztak.

Birtalan Gergő, a HaHa aktivistája kérdésünkre elmondta, egyelőre nem tudni, hogy az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum tagjai elfogadják-e az egyetemfoglalók kezdeményezését, amely szerint a társszervezetekkel közösen egy rendkívüli ülést tartanának a BTK-n. Birtalan hozzátette: a nap folyamán alternatív programokat (filmvetítéseket, szabadegyetemi előadásokat) kínálnak a kar hallgatóinak és oktatóinak, az akció folytatásáról pedig az esti fórumon döntenek.

Demonstráló diákok az ELTE BTK A épületében
Demonstráló diákok az ELTE BTK A épületében. 2013.02.12. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.