Ilyen sokkoló képekkel riogatnak majd a cigisdobozokon

Jövő májustól már nem elég, ha szöveges üzenet figyelmeztet a dohányzás káros hatásaira, mert mindenképpen kell valamilyen riasztónak szánt felvételt is nyomtatni a cigarettásdobozra. Amúgy jön az egyencsomagolás: minden doboz egyforma lesz, és azon még a gyártó logóját sem lehet feltüntetni, legfeljebb – kisebb betűkkel – a cég nevét és a dohány fajtáját.
Még az eddiginél is sokkolóbb képekkel szeretné a jogalkotó elriasztani a dohányosokat káros szenvedélyüktől. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent, s jövő május 20-tól hatályos kormányrendelet szerint a cigarettásdobozokon kizárólag olyan kombinált figyelmeztetések jelenhetnek meg, amelyek valamilyen – nagyrészt – rémisztő fotót tartalmaznak. Eddig lehetőség volt arra, hogy a dobozokra csupán szöveges üzenetet nyomtassanak, esetleg valamilyen csaknem semleges felvétellel utaljanak a dohányzás káros hatásaira.

Ha egy gyártó feltüntette például azt a feliratot, hogy a szívkoszorúér-megbetegedés vagy a halálos szív- és tüdőbetegségek valószínűsége a dohányzásról való leszokás után csökken, már eleget is tett a kötelezettségének. De egy, a cigarettázásnak a bőrt öregítő hatására utaló fonnyadó almáról készített fotó is megfelelő figyelmeztető jelzés volt.

Jövő májustól ez már kevés: a szöveg mellé kell valamilyen riasztó felvétel. Ez a rendelet szerint jobbik esetben egy köhögő nő, egy kórházi ágyon fekvő beteg mellett aggódó asszony és gyermek, esetleg egy, vélhetően az impotenciája miatt látványosan szenvedő meztelen férfi is lehet. Számos mintakép viszont már-más a horror kategóriájába tartozik, mert a sorban található csecsemő, akiből csövek sora vezet ki, amputált lábú ember, de még csúnya daganatos elváltozásról készült fotó is.

Amúgy ezzel még nincs vége a jövőre várható változásoknak. A dohánytermékek csomagolásán „szövegek, szimbólumok, nevek, védjegyek, képi vagy más jelölések, valamint az ezekhez hasonló más megjelölések" május 20-tól nem alkalmazhatók. Ez magyarra fordítva nagyjából annyit tesz, hogy a cigarettásdobozok megjelenése egységes lesz, és azokon nem tüntethető fel a gyártó cég logója sem.

A márkasemleges csomagolás sajátossága tehát az, hogy azon az általában sokkoló kombinált figyelmeztetés dominál, s legfeljebb alatta jelenhet meg a gyártó neve, illetve a dohány típusa. A jogszabály azt is kizárja, hogy „a dohánytermék nikotin-, kátrány- és szén-monoxid-tartalmára vonatkozó információt" tegyenek közzé. Ami persze nem feltétlenül jó ötlet, mert ezzel a vásárlót attól a lehetőségtől is megfosztják, hogy tájékozódjék: melyek a kevésbé ártalmas termékek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.