Ilonka nénit jogszerűtlenül fosztották meg a szlovák állampolgárságtól?

Dönt a szlovák alkotmánybíróság arról, hogy jogszerűen fosztották-e meg az állampolgárságuktól azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot is. Lomnici Zoltán volt főbíró az ügy kapcsán pert indított az Európai Parlament ellen.

Ma dönt a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvény ellen benyújtott panaszról – tudatta Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Ezzel hosszú ideje húzódó jogvita végére tehetik ki a pontot, három éve lépett ugyanis hatályba az a törvény, amelynek alapján az a szlovák, aki más ország állampolgárságát veszi fel, elveszti a szlovákot. Annak ellenére is, hogy a pozsonyi alkotmány rögzíti: saját akarata ellenére senki sem fosztható meg az állampolgárságától.

A 2010 júliusában hatályba lépett törvény alapján 701 személy, köztük 47 magyar vesztette el a szlovák állampolgárságát. A jogaiktól megfosztott magyar nemzetiségűek közül hét személy, köztük a 101 esztendős Tamás Aladárné – Ilonka néni – közölte, hogy éltek a magyar jogszabályok biztosította lehetőséggel, és kérték a kedvezményes honosításukat.

Emiatt szlovák okmányaikat érvénytelenítették, törölték őket a lakcímnyilvántartásból, s elvesztették a szavazati jogukat. Ilonka néni 66 éves leányától, Anikótól egy infarktust követően megvonták az ingyenes kórházi ellátás jogát is, és ő – vélhetően az átélt izgalmak hatására – időközben elhunyt.

A hét személy kérésére Lomnici Zoltán beadvánnyal fordult az Európai Parlament petíciós bizottságához, rámutatva, hogy a szlovák hatóságok eljárása sérti az európai jogot.

A petíció benyújtását követően az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága 2012. november 6-i ülésén egyhangúlag csatlakozott a beadványhoz – emlékeztetett Lomnici. Az MSZP ugyanakkor elnökségi határozatban biztosította támogatásáról az indítványt.

A petíciót befogadták, és tavaly május 27-én zárt ülésen megkezdték az emberi jogok vélelmezett megsértésének kivizsgálását. Hosszú vita után, amelyben magyar szocialista és néppárti képviselők egyaránt kiálltak a beadvány mellett, az a döntés született, hogy a jogsértések további vizsgálatára a szlovák alkotmánybíróság döntése után térnek vissza – mondta el Lomnici.

A petíciós bizottság elnöke – noha a szlovák alkotmánybíróság még nem döntött – a múlt év október 17-én váratlanul napirendre tűzte a kérdést azzal, hogy azt szlovák kezdeményezésre vegyék le a napirendről. Az ülésen a jegyzőkönyv tanúsága szerint tiltakozott az MSZP-s Göncz Kinga, az eljárást ennek ellenére lezárták – közölte Lomnici.

A testület rendtartása szerint azonban egyetlen beadványt sem lehet elutasítani, ha annak megtárgyalásához akár csak egy képviselő is ragaszkodik. Az ügyet tehát a volt főbíró szerint jogsértő módon zárták le, s emiatt az egyik néppárti képviselő az Európai Parlament elnökénél tiltakozott.

Mivel a vizsgálat lezárása jogszerűtlenül történt  meg, Lomnici pert indított az Európai Parlament ellen az Európai Unió Bíróságánál, ahol a keresetet már regisztrálták is. A volt főbíró egy 2007-ben hozott döntésre hivatkozott, amelyben az Európai Unió Bírósága kötelezte az Európai Parlamentet a petíciós eljárás lefolytatására, mivel a beadványt megfelelő indok nélkül vették le a napirendről.

A nemzetközi nyomás hatására, noha Szlovákia ragaszkodik a vitatott törvényhez, a belügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben módosítják az állampolgársági törvényt, így sokan visszakaphatják a szlovák állampolgárságukat – tájékoztatott Lomnici Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.