Illés hatósági jogköröket venne el a jegyzőktől

Törvénymódosítást kezdeményez a környezetvédelmi államtitkár, hogy az iparai üzemekre, illetve a veszélyes anyagok tárolására, gyártására vonatkozó elsőfokú építésügyi hatósági jogköröket vegyék el a jegyzőktől.

 

Elfogadhatatlan, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó építményekre a jegyző adhatja ki az építési engedélyt, és a környezetvédelmi hatóság nem ellenőrizheti például a vörösiszap-tározók gátját  mondta Illés Zoltán környzetevédelmi államtitkár csütörtökön az ajkai zagytározó megsérült kazettája gátján gyülekező újságíróknak.

Az államtitkár éppen ezért törvénymódosítást kezdeményez. Úgy véli az építésügyi hatósági jogköröket vagy a katasztrófavédelemnek, vagy a környezetvédelmi főfelügyelőknek, illetve az erre kijelölendő vagy létrehozandó hatóságnak kellene átadni.

Illés Zoltán szerint a Mal Zrt. hazudott, amikor azt állította, hogy a gátszakadás előtt két héttel a környezetvédelmi főfelügyelőség ellenőrizte a cég tevékenységét, és mindent rendben talált. A főfelügyelőség ugyanis csak a technológiával kapcsolatban talált mindent rendbe. A gyár területén a szennyvíz és a kommunális hulladék kezelését, a gátak állagát nem ellenőrizhette.

Mivel a jegyző képtelen ellenőrizni például a zagytározó gátjának állagát, azt az adott cégnek kell megtennie, hiszen az ő területéről, anyagáról van szó - tette hozzá.

A környezetvédelmi államtitkár elmondta azt is, hogy 2002-ben buzgárok, repedések keletkeztek a tározó oldalfalán, de akkor sikerült megakadályozni a katasztrófát. Most, nyolc évvel később viszont elmaradt a javítás, ezért csúszhatott meg az alap nélküli tározó gátja.

Az államtitkár kijelentését megerősítette a gáttetőn megjelent volt Mal-vezérigazgató, Baksa György is, aki 2002-ig irányította a céget.

A cég egyébként öt évre kapta meg az engedélyt e technológia alkalmazására, azzal a feltétellel, hogy évente felülvizsgálják. Szavai szerint a Mal Zrt. jelenlegi kapacitásával egy évig tud üzemelni, ezért új technológiai elemet kell bevezetni. Az alumíniumgyártásban már használnak olyan eljárást, amellyel a vörösiszap-mennyiséget 25 százalék alá viszik, és az anyag jelenlegi 12-13-as pH-értéke 10 alá csökkenthető - mondta.

A megsérült tározó mögé gátfalat kell építeni, a száradó vörös iszapot pedig gipsszel vagy földdel kell lefedni, hogy ne szennyezze a környezetet - közölte Illés Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.