Illés: Sírjon az ő anyukájuk!

Illés Zoltán szerint a termékdíjra kötelezettektől jövőre lényegesen magasabb összegnek kellene befolynia az államkasszába. Azok a cégek, akiket ez leginkább érint, most boldogtalanok – mondta a környezetügyért felelős államtitkár, hozzátéve: de emiatt "sírjon az ő anyukájuk".

Nem tart attól Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, hogy újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. A Vidékfejlesztési Minisztérium tisztségviselője ezt a Kossuth rádió reggeli műsorában jelentette ki arra reagálva, hogy a Pro Europa szervezet panaszlevéllel fordult az Európai Bizottsághoz a környezetvédelmi termékdíj szabályozásának átalakítása kapcsán. A Pro Europa a kontinens országaiban tevékenykedő, csomagolási hulladékok kezelését koordináló szervezeteket tömörítő szakmai egyesülés.

Illés Zoltán szerint a magyar szabályozást bepanaszoló szervezet privát érdekeltségeket magába foglaló tömörülés, tagjai között olyan cég is található, amely Magyarországon az előző időszakban „eléggé hozzájárult a köz pénzeinek síbolásához”. Az államtitkár szerint a környezetvédelmi termékdíj szabályozásának megváltoztatásával átalakították azt a csalárd rendszert, amely „arra irányult, hogy szép nagy pénzeket nyúljanak le az államtól, miközben nem végezték el a hulladékgazdálkodási feladatokat”. Ez 2010-ig történt így, aztán jött az átalakítás: minden kötelezettnek termékdíjat kell fizetnie, amit egy állami tulajdonú nonprofit cég, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szed be. Ebből az összegből finanszírozzák a szemét szelektív begyűjtését, majd újrafeldolgozásra továbbküldik – mondta Illés Zoltán.

A politikus arra a felvetésre, hogy a cégeknek a korábbinál több termékdíjat kell befizetniük az államkasszába, azt válaszolta, a kormányzat a hulladékgazdálkodásban is a Magyarországon élő emberek érdekeit képviseli. Az államtitkár a 180 percben közölte: ő azt az álláspontot képviseli, hogy az idei 60 helyett jövőre 85 milliárd forint termékdíj folyjon be. Illés szerint a Bajnai-kormány utolsó évében a VPOP jelezte, hogy 85 milliárdnak kellene bejönnie, de ehhez képest csak 15 milliárd volt a költségvetést gyarapító összeg. „Tehát óriási volt az a 'sundám-bundám' tevékenység, ami abban az időszakban zajlott” – mondta a 180 percben Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

A hulladékkezelés finanszírozási rendszerének átalakítása kapcsán pedig kijelentette, hogy akiknek eddig alkalmuk volt sok milliárd forinttal így-úgy bánni, és most elveszítették ezt a lehetőséget, nagyon boldogtalanok. „Erre szokták pestiesen mondani, hogy sírjon az ő anyukájuk” – idézi a Hirado.hu Illés Zoltánt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.