Illés Zoltán: Orbánék szétverték a környezetvédelmet

A kürtöskalácsért felelős főosztály alá helyezték a területet; szakértelem nélkül nem lehet kormányozni – és mindezt Orbán volt államtitkára mondja.

A Fideszben úgy gondolkodnak a környezetvédelemről, hogy az a gazdaság hátráltatója, igazából baloldali ügy, és egyébként is a gazdag országok játékszere. Erről Illés Zoltán környezetvédelmi szakember, az Orbán-kormány korábbi államtitkára beszélt az ATV Start című műsorában.

Illés szerint ellentétes azzal, amit a józan ész diktál, hogy a kormány ne támogassa a megújuló energiaforrások használatát. Az exállamtitkár élesen bírálta Orbánékat, amiért szétverték a környezetvédelmet. 2010-ben még nem volt önálló egészségügyi, oktatási, környezetvédelmi, kulturális minisztérium, de akkor, mint mondta, ő azt gondolta, ez egy új államigazgatási struktúra. De ez megváltozott: 2014-től önállóan működött az egészségügyi, oktatási és kulturális államtitkárság, a környezetvédelmet azonban – hungarikumként – a földművelésügy alá rendelték, "a kürtöskalácsért és a meggypálinkáért felelős főosztályhoz". Ezen kívül tönkretették a környezetvédelmi háttérintézményeket, a felügyeleteket pedig főispánok alá helyezték – "szétverték az egészet".

Illés a műsorban úgy összegezte véleményét az Orbán-kabinetről: "nem lehet kormányozni szakértelem nélkül".

A volt államtitkár arról is beszélt, hogy amikor megszűnt az önálló környezetvédelmi államtitkárság, felajánlották neki, hogy legyen dél-afrikai nagykövet. Arra a kérdésre, hogy ez nem lett volna-e jó, Illés azt válaszolta: „Jó, csak mi köze a környezetvédelemhez? A pozíció határozza meg az embert? Nem. Nem akartam, hogy 20-30 évemet tönkretegyék. Én nyakkendő nélkül is környezetvédő vagyok".
Veszélyes napelemek

Ahogy arról már beszámoltunk, januártól termékdíjkötelessé váltak a környezetkímélő áramtermelésre szolgáló napelemek. Az új, nemzetközi viszonylatban is példátlan adónem kivetésének a pénzbehajtáson túl nincs racionális magyarázata, a használt napelem ugyanis nem veszélyes hulladék, és 100 százalékban újrahasznosítható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.