Illegálisan sarcol a zöldhatóság

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését az, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeken jogszabályi felhatalmazás nélkül fizettetnek konzultációs díjat az ügyfelekkel. Szabó Máté a viszgálat tapasztalatai nyomán a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a vidékfejlesztési miniszter intézkedését kérte.

Az ombudsman közleménye szerint többen is az alapjogi biztoshoz fordultak amiatt, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek, illetve az Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF)  konzultációs szolgáltatása fizetőssé vált. Az ügyfelek nehezményezték, hogy az igazgatási szolgáltatási díjak mellett a hatóságtól korábban ingyen kapott tanácsokért is fizetniük kell.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a konzultációs szolgáltatás bevezetése nem jogszabályi felhatalmazás alapján történt, így előtte számos koncepcionális kérdést nem tisztáztak. Ez eredményezhette, hogy a panaszosok szerint a konzultáció a hatósággal való párbeszéd ellehetetlenítéséhez, az eljárások elhúzódásához, a hatósági munka színvonalának csökkenéséhez és az ügyfelek anyagi terheinek növekedéséhez vezetett.

Az ombudsman kiemelte, hogy az erre vonatkozó jogszabály előírja a hatósági eljárásban a tájékoztatási és együttműködési kötelezettséget az ügyféllel. Kifogásolta egyrészt, hogy a szolgáltatás bevezetése jogi szabályozás hiányában nem kiszámítható, másrészt, hogy anyagi érdekeltsége miatt a hatósággal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a konzultáció igénybevételét szorgalmazza az ügyfelek körében. Szabó Máté továbbá arra figyelmeztetett: a konzultáció semmiképp sem történhet a hatósági munka rovására.

Az ombudsmani jelentés kivonatában mindennek értelmében az áll, hogy a konzultációs szolgáltatás és az érte szedett díj jelenlegi formájában egyaránt sérti a tisztességes eljáráshoz való jog feltétlen érvényesülését és a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményét.

Az alapjogi biztos felkérte a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel együttműködve, a hatósági eljárásra vonatkozó alapelvek tükrében vizsgálja meg a felügyelőségeken bevezetett konzultációs szolgáltatás tartalmát, és ha szükséges, kezdeményezze a konzultációs eljárás szabályainak rendeleti szintű rögzítését.

A Népszabadság információi szerint Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője, illetve egy környezetvédelmi szakmai szervezet kérte vizsgálatra az ombudsmant a sajtóban áldoktorként emlegetett (egy nem akkreditált intézményen szerzett doktori címre hivatkozó) Tolnainé Szatmári Katalin OKTVF-igazgatói kinevezése óta tapasztalt visszásságok miatt. Jávor hasonló okok miatt az adatvédelmi hatóságot is megkereste, és Péterfalvi Attila a közelmúltban szintén törvénysértő gyakorlatot állapított meg az OKTVF-nél az adatkezeléssel kapcsolatban. Jávor Benedek a Népszabadságnak elmondta: korábban Fazekas Sándor környezetvédelmi miniszternek több alkalommal is írásbeli kérdést tett fel a hatóság botrányai miatt. A miniszter először azt válaszolta, hogy Jávor – ha jogsértésre gyanakszik – forduljon az illetékes hatóságokhoz, másodszor pedig azt, hogy intézkedéseivel meg fogja várni a hatóságok vizsgálatának eredményét. Most, hogy az adatvédelmi hatóság és az ombudsman is elmarasztalta a Tolnainé vezette hivatalt, Jávor szerint Fazekas lépéskényszerbe került: menesztenie kell az amúgy is vitatható módon kinevezett igazgatót. Jávor Benedek egyúttal közölte: ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálatot kezdeményez az OKTVF-nél a jogszerű hivatali működés helyreállítása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.