Gyanús patikákra bukkant a szakhatóság

Még az idén lakat kerülhet néhány gyógyszertárra, ha bebizonyosodik, hogy közreműködtek támogatott, ezért itthon olcsón beszerezhető orvosságok külföldre juttatásába. A szakhatóságok félszáz érintett patikát találtak tavaly.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem miatt akár komoly készlethiány is kialakulhat az érintett patikaszerekből. A hatósági ellenőrzések során lebukott patikusokat a kamara eltilthatja szakmájuk gyakorlásától – számol be az esetről a Magyar Idők.

Gyógyszerészi Kamarával közösen átalakított, korszerűsített szempontrendszer alapján a mintegy 2400 magyarországi gyógyszertár csaknem felét vizsgálta meg 2015-ben. A patikák jelentős részénél, 76 százalékuknál mindent a legnagyobb rendben találtak. A gyógyszertárak 24 százalékánál voltak kisebb-nagyobb szakmai szabálytalanságok, az érintett 450 patika nagyobb részét csak kötelezték arra, hogy megadott határidőn belül orvosolja a problémákat, 46 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak.

A hatóság honlapján is közzétett szempontrendszerből kiolvasható, hogy kisebb szabálytalanságnak számít például, ha nem hitelesített a patikai mérleg, nincs az előírt méretű betűvel kiírva a nyitvatartás, vagy nincs kitűző a pultnál álló asszisztens köpenyén. A patika bezárása ilyen esetekben nyilván szóba sem jöhet, a működési engedély megvonásával a hatályos törvények szerint ismétlődő és súlyos szakmai szabályszegés sújtható.

Például ha a gyógyszertár közvetítőkön keresztül külföldre juttat valamely, Magyarországon támogatott orvosságot. Azt, hogy ez valós probléma, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a témában már tavaly megjelent egy cikk a Gyógyszertár című lapban.

A szerző azt állította, hogy míg korábban egyes gyógyszer-nagykereskedők űzték nagy tételben az illegális export igen nyereséges játékát, mára egyes patikák váltak a külföldre irányuló gyógyszerszállítmányok fő beszerzési forrásává. Hazánkban a kormány árleszorító intézkedései miatt ugyanis egyre olcsóbbak a gyógyszerek, amelyek külföldi továbbértékesítésével tetemes haszonra tehetnek szert a zavarosban halászók. Ráadásul a reexport miatt komoly készlethiány is kialakulhat az érintett patikaszereknél, ami már a betegbiztonságot veszélyezteti.

A dolog úgy működik, hogy a diplomás gyógyszerész saját célra gyakorlatilag bármilyen gyógyszert megkaphat a patikában, illetve külföldi vényre is kiadhat orvosságot. A közvetítő így egy-egy helyen kisebb, de több patikát bevonva összességében jelentősebb mennyiséget is kijuttathat az országból. A reexportban az allergia elleni gyógyszerektől az onkológiai szerekig nagyon sokféle termék lehet érintett, a fő választási szempont nyilvánvalóan a hazai és a külföldi árak közötti jelentős különbség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.