Területmegosztásról egyezkedik az izraeli és a palesztin kormány

Tárgyalások kezdődtek Izrael és Palesztina között, melynek végső célja, hogy létrejöjjön két, egymással békében élő, önálló állam. A média kizárásával folyó tárgyalások tényéről és reményeiről Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete beszélt Zalaegerszegen, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok konferenciáján.

Ilan Mor azzal kezdte a konferencián tartott előadását, hogy az arab tavasz vérontásba és teljes bizonytalanságba sodorta a Közel-Kelet országait. A lázadás mindenütt a helyi diktátorok ellen tört ki, nem Izrael ellen, hangsúlyozta a nagykövet, ám egyelőre kiszámíthatatlan, hogy ez a káosz, ami egyre több helyen torkollik vallásháborúba, milyen veszélyt jelent Izraelre.

Ebben a hatalmas zűrzavarban egyetlen békés, demokratikus, gazdaságilag és politikailag stabil állam létezik, állította a diplomata, s ez Izrael. A Palesztin-izraeli viszony is stabil, tette hozzá a diplomata, s hogy az is marad, arra az ad reményt, hogy a közelmúltban béketárgyalások kezdődtek a két kormány között. Mor úgy fogalmazott: eddig mindig azt követően tárgyalt Izrael és a palesztin kormány, hogy „előbb lőttek”, most viszont nem volt lövés, konfliktus nélkül ültek asztalhoz. A nyilvánosságot egyelőre kizárják az egyeztetésekről, ám ha kilenc hónap múlva – mert ennyi időt adtak a maguknak a felek a tárgyalásra – születik valamiféle megegyezés, akkor arról Izrael népszavazást tart.

Ilan Mor szerint a cél az, hogy jöjjön létre két, önálló, egymással békében élő állam.

Az előadást követően tudósítónk arról kérdezte a nagykövetet, hogy Izrael irányítói mekkora területet gondolnak átadni a palesztin államnak, s szó van-e tárgyalásokon Jeruzsálem megosztásáról. A diplomata nem cáfolta a kérdésben foglalt feltételezéseket, azonban arról nem kívánt részleteket elárulni, hogy Izrael milyen területmegosztást javasol. Annyit árult el, hogy tárgyalnak mindenről, vagyis a területek és a vizek megosztásáról, Jeruzsálemről, más településekről, a menekültekről, s e megbeszélések eredményeképp fog kialakulni, hogy hol húzódik a határ. Izrael semmiképp sem akar szövetségi államot a palesztinokkal, mindenképp két külön országban, Izraelben és Palesztinában gondolkodik. Olyan Palesztinában, ami elismeri Izraelt és garanciát vállal, hogy nem fegyverkezik ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.