A Fidesz nyert a II. kerületben

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a főváros 2-es számú választókerületében vasárnap tartott - az alacsony részvétel miatt érvénytelen - időközi országgyűlési képviselő-választáson.

A kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 52,61 százalékát (10.031 szavazat) szerezte meg a helyi választási iroda hivatalos adatai alapján.

A választáson a második az MSZP jelöltje Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal (4.611 szavazat), a harmadik helyen az LMP-s Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal (2.965 szavazat).

Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 6,53 százalékkal (1.245 szavazat), míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 1,13 százalékkal (216 szavazat).

A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet.

Az érvénytelenség miatt két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Az érvényességhez 50 százalék feletti részvételre lett volna szükség, ám este 7 óráig csak a választópolgárok 39,02 százaléka adta le szavazatát (19.167 érvényes voks).

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.