Így mentenék meg a szocialisták a devizahiteleseket

Több pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a hétvégén az MSZP a devizahitelesek védelmében. Úgy tudjuk, az egyik megoldásuk szerint a munkáltatók fizetnék a 180 forint feletti frankárfolyam részét. Persze önkéntesen.

Szombaton késő délután fejezte be munkáját Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter vezetésével az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének szakértői csoportja, amelyik értékelte az eddigi javaslatokat és kidolgozta az MSZP kilenc pontos megoldáscsomagját a devizahitelesek problémáira – értesült a Népszabadság.

A szocialisták már hetekkel korábban politikai összefogást sürgettek a devizahitelesek érdekében és azt javasolták, a kormány készítsen több lépésből álló kártalanítási, illetve hitelkezelési tervet és terjessze azt az Országgyűlés költségvetési bizottsága elé.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az MSZP a napokban mutatja be hivatalosan is az említett javaslatcsomagot. Információink szerint a szocialisták ebben többek között azt javasolják majd, hogy legkésőbb szeptember végéig hozzák létre az állami eszközkezelőt, amely azok számára jelenthet majd elsődleges megoldást, akiknek már nemcsak a lakáshitel-törlesztéssel, de a közműdíjak befizetésével is gondjaik vannak.

Emellett állami bérlakások biztosítását szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig egy – a bankok által létrehozott – közös ingatlanalapot javasolnak majd megoldásként, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át. Értesüléseink szerint az MSZP ismét kezdeményezni fogja a magáncsőd bevezetését, ezzel kapcsolatban újra benyújtják a korábban a Fidesz kétharmados többsége által egyszer már lesöpört törvénytervezetüket.

Forrásaink szerint a szocialista javaslatcsomag egy olyan pontot is tartalmazni fog, amely annak megvalósítását szorgalmazza, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalhassák át dolgozóik hiteltörlesztésének 180 forint/frank feletti részét. Az MSZP szerint így az adósoknak nem kellene 2015 után többletterheket vállalnia, az összeget közvetlenül a bankhoz utalják, úgy, hogy nem fizetnének utána járulékokat, adókat, valamint a munkaadók azt költségként elszámolhatják.

Úgy tudjuk, a szocialisták azt is javasolják: kezdődjenek tárgyalások a banki oldal képviselőivel a pénzintézetek gyakorlatának felülvizsgálatára, többek között annak kiderítésére: mi indokolja, hogy a devizahitelesek banki költségeit devizában állapítják meg forint helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.