Így ígér közszolgálati életpályát a kormány

Az MSZP szerint cinizmusról árulkodik, hogy a kormány épp a közszolgálati egyetem alapító ünnepségének napján döntött több mint 6700 ember elbocsátásáról a központi igazgatásból.

Miközben a kabinet közszolgálati életpályát ígér, többezres elbocsátást jelent be úgy, hogy európai összehasonlításban Magyarországon átlagosnak mondható a közszférában dolgozók száma - mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnöke. Hozzátette: a központi igazgatásból eddig a legjobb szakembereket küldték el, azokat például, "akik egy költségvetést össze tudtak állítani".

A létszámleépítésről szóló határozat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A legtöbb dolgozót - több mint 2300-at - a kormányhivataloktól kell elküldeni.

A szocialista politikus sajtótájékoztatóján emellett arról beszélt, hogy 2011 harmadik negyedévében nagyjából hetvenezerrel kevesebben dolgoztak az országban, mint a gazdasági-pénzügyi válság 2008. őszi kitörésekor. Mint mondta, a kormány egymillió új munkahelyre vonatkozó ígérete ellenére a munkanélküliségi ráta lényegében változatlan: 10,6 és 10,8 százalék között alakul hónapról hónapra.

Kitért arra is, hogy az álláskeresők átlagosan majdnem másfél évet - több mint 17 hónapot - töltenek el munka nélkül, 47 százalékuk pedig több mint egy év nem talál állást.

Gúr Nándor bírálta azt a szabályozást is, amely kötelező béremelést ír elő az átlagnál kevesebbet keresőket foglalkoztató vállalkozásoknak, ellenkező esetben kizárják őket az állami támogatások és a közbeszerzések lehetőségéből. Szavai szerint a kormány így áthárítja az adóváltozások kompenzációjának terhét, amivel kisvállalkozások sorát lehetetleníti el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.