Így úszta meg a kínos kérdéseket Orbán Viktor

Az LMP-frakció három tagja volt a legaktívabban interpelláló képviselő az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, a legtöbb interpellációt pedig Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez címezték.

Az első fél évről készült, a parlament honlapjára felkerült részletes statisztika szerint a képviselők tavasszal összesen 451 interpellációt nyújtottak be - a kormányoldal 130-at, az ellenzék 321-et jegyez -, ezekből pedig összesen 128 hangozhatott el az ülésteremben.

A szóbeli interpellációk címzettje a legtöbb esetben Balog Zoltán volt, de a miniszter helyett mind a 36 esetben államtitkára válaszolt.
A képviselők a második legtöbbször Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordultak, a tárcavezető a 21 neki címzett interpellációból hétre válaszolt személyesen.

Szintén hét esetben felelt a neki címzett interpellációra a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, akit a legkevesebbszer, mindössze kétszer helyettesített államtitkára ilyenkor.

Lázár János kétszer válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett interpellációkra. A kormányfőnek így szóban egyetlen interpellációra sem kellett reagálnia - hasonlóan kereszténydemokrata helyetteséhez, Semjén Zsolthoz -, ugyanakkor az ellenzék összesen 24 interpellációt nyújtott be a miniszterelnöknek, a legtöbbet, 17-et a Jobbik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy, Trócsányi László igazságügyi tárcavezető három interpelláció címzettje volt, Simicskó István honvédelmi miniszternek pedig egyszer sem kellett megszólalnia a hétfőnkénti interpellációs blokkokban.

A három legtöbbet interpelláló képviselő az LMP padsoraiból került ki: Szél Bernadett kilencszer, Sallai R. Benedek nyolcszor, Schmuck Erzsébet pedig hat alkalommal fordult a miniszterekhez. Őket az MSZP padsoraiból Gúr Nándor és Tukacs István, a Jobbikból pedig Szilági György követi öt-öt interpellációval. A kormányoldalról a KDNP-s Hollik István volt a legaktívabb interpelláló négy felszólalással.
Az ülésszak részletes statisztikáiból az is kiderül, hogy a napirendi pontok tárgyalását megelőzően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel a legtöbbször, kilenc alkalommal, egy felszólalással megelőzve a KDNP-s Harrach Pétert és az LMP-s Ikotity Istvánt.

A jellemzően késő esti órákban elhangzó napirend utáni felszólalásokban a Jobbik-frakció hét tagja volt a legaktívabb: Ander Balázs és Farkas Gergely 13-13 esetben kért szót az ülésnap végén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.