Hogy lehet negyedmillió új munkahely?

Négy hónapon belül munkát ígér az iskolát elvégző fiataloknak a kormányváló szövetség.

Negyedmillió új, valódi munkahelyet teremtünk – olvasható a demokratikus ellenzéki pártok kormányváltó szövetségének nyolcpontos programjában. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt ezzel kapcsolatban a Népszabadság kérdésére azt mondta: Magyarországon jelenleg nincs valódi gazdasági növekedés és valós foglalkoztatotti létszámbővülés sem. „A Fidesz-propaganda azt harsogja, hogy százhetvenötezerrel több a foglalkoztatott. De a statisztikák hamisak. A kormány csak papíron, az erőltetett és kizsákmányoló közfoglalkoztatással teremt munkahelyeket, s a kormány a jobbára álszent közmunkával kívánja ellensúlyozni a valódi bővülés hiányát. Rá adásul a közmunkaprogramokban részt vettek mindössze öt százaléka volt képes elhelyezkedni a munkaerőpiacon” – mondta Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint a kormányváltók „valódi és értékteremtő” munkát biztosítanak mindenkinek. „Minden családban kell lennie legalább egy keresőnek!” – jelentette ki, hozzátéve: tisztes és valódi megélhetést adó munkát teremtenek.

– Egy kormányzási ciklus alatt kétszázötvenezer-háromszázezer fő foglalkoztatása valósítható meg, nem csak közmunkával” – nyilatkozta lapunknak a politikus. Szakembereik úgy számolnak, hogy az elsődleges gazdaságban százezer munkahely megteremtése lehetséges a hiteles és kiszámítható kormányzás eredményeként. A szociális szövetkezetekben további harmincezer fő részére teremthető új munkahely, az otthonfelújítások és lakáskorszerűsítések során (amelyek a rezsicsökkentés fenntarthatósága miatt fontosak) további ötvenezer munkahely megteremtése lehetséges, a zöldgazdaság (megújuló energiák, biogáz-, biomassza-hasznosítás, energiafűberuházások) újabb húszezer munkahelyet hozhat, az erdősítés és erdőtelepítés szintén tízezer új foglalkoztatottat, s a közvetett ipari bővülés eredményeként is ötezer új munkahellyel számolnak. Szintén Mesterházy és a kormányváltók számai között szerepel, hogy az ár-, talaj- és belvíz elleni védekezés, gát- és víztározók építése, mezőgazdasági öntözőrendszerek, csatornák kiépítése és karbantartása során harmincezer, alacsony szakképzettséget igénylő munkahelyet teremtenek, a közúti és vasúti felújítások, karbantartások során húszezer fő számára biztosítanának munkalehetőséget.

– A magyar fiatalok munkaerő-piaci helyzete már évek óta kétségbeejtő –mondta Mesterházy. – A munkahelyvédelmi akcióterv és az Első Munkahely Garancia Program is befulladt. Mindennek a tetejébe, az új oktatási és képzési rendszer is csődöt mondott.

A munkanélküliek majdnem húsz százaléka a 15–24 éves korosztályból került ki. A kormányzás négy éve alatt a munkanélküliségi ráta e körben 24–30 százalék között mozgott, ami elfogadhatatlan. Nem véletlen, hogy egyre több fiatal vagy arra készül, hogy külföldön vállaljon munkát, vagy már külföldön dolgozik. A miniszterelnök-jelölt utóbbival kapcsolatban kiemelte: meg akarják szüntetni a fiatalok munkanélküliségét és annak újratermelődését. Ehhez a terveik szerint új oktatáspolitikára van szükség, s kulcsfontosságúnak tartják a fiatal munkavállalók itthon tartását és hazacsábítását is. – Ezért számukra a végzést követő négy hónapon belül munkát kívánunk biztosítani, ha ez nem lehetséges, akkor egy újabb képzés felajánlásával kívánjuk javítani a munkaerő-piaci pozíciókat. Vissza állítjuk továbbá az általános tankötelezettséget tizenhat éves korról tizennyolc éves korra. Nem kívánunk lemondani idő előtt a fiatalok tízezreiről – fogalmazott lapunknak Mesterházy Attila.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.